A párbeszéd és a szolidaritás áll a színházi olimpia középpontjában

Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának alapító elnöke, aki maga is részt vesz a 10. Színházi olimpián. A színházi alkotó az olimpia mibenlétéről és a 2023-as progamsorozat jelentőségéről és üzenetéről az Origónak adott interjúban beszélt.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2023. 04. 15. 11:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színházi olimpia lehetőséget ad a művészek és a közösség találkozására

 

Áprilisban indult útjára hazánkban a 10. Nemzetközi színházi olimpia, ma pedig nagyszabású nyitórendezvény keretében a színházi élet színe-java látogat a fővárosba. Ám a színházi olimpia komoly múltra tekint vissza, a koronavírus-járvány, az energiaválság és a háborús konfliktus terhelte időkben pedig feladata is van:  

– Az ókorban az olimpiai játékok fontos szempontja volt a fegyverszünet, a béke; ezt kiegészítve hozzátenném a megbékélést és a szolidaritást. Ma, a világjárvány miatt kirekesztett és elszigetelt időszak után a színházi olimpia ideális feltételeket teremt a művészek és a közösség találkozására, eszmecserére, és arra, hogy közösen alkossanak, reflektáljanak a jelenlegi problémákra: a háborúra, a természeti környezet és a városok tönkretételére – vagyis a világ pusztulására –, a technológiával való visszaélésre és még sok másra – mondta Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának alapító elnöke az Origónak adott interjúban.

A művészetnek minden eddiginél aktívabban kell vállalnia szerepét és küldetését

– hangsúlyozta Theodórosz Terzopulosz.

Theodórosz Terzopulosz
Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának alapító elnöke (Fotó: Talán Csaba)

 

Színházi hálózatot hoz létre Magyarországon a 2023-as olimpia

 

Arra a kérdésre, hogy a magyarországi olimpiának miben tér el az előzőektől, elmondta, hogy míg a legtöbb színházi olimpiának egyetlen város adott otthont, addig 2023-ban Budapest mellett más magyar városok is csatlakoztak a rendezvényhez:

 A mostani, 2023-as színházi olimpián Budapesten kívül számos magyar város is részt vesz, létrehozva egyfajta színházi hálózatot, amely remélhetőleg a közös elmélkedések és felfedezések hálózatává fejlődik.

 

Hidak egymáshoz és a kultúrához

Kiemelte, hogy az idei rendezvény rendkívül emberközpontú, hiszen a hangsúly Madách Imre Az ember tragédiája című művén van. 
–  Az ókori tragédia álarcának utazásával kapcsolatos kezdeményezés is kiváló: útja Epidauroszból indult, Európa számos városát átszelve eljut az európai rendezőkhöz, és a színházi olimpia megnyitóján Budapestre ér. Az üzenet az, hogy az emberek nem magányos szigetek, hidakat kell építeni, hogy eljussanak egymáshoz, a különböző hagyományokhoz, a kultúrához – magyarázta Theodórosz Terzopulosz.

 

Theodórosz Terzopulosz az Origónak adott interjúban beszél többek között a színházi olimpia jelképéről, a bárkáról, a MITEM szerepéről az olimpia rendezési jogának elnyerése kapcsán. Szóba kerül továbbá a NORA című Ibsen-feldolgozása is, mely egyben az olimpia nyitóelőadása lesz.

A teljes beszélgetés ITT olvasható.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Theodórosz Terzopoulosz (Fotó: Origó/Koncz Márton)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.