Elhunyt a legendás énekes, Harry Belafonte + videó

Meghalt kilencvenhat esztendős korában Harry Belafonte Grammy-díjas amerikai énekes, színész és aktivista – jelentette helyi idő szerint kedd reggel a The New York Times című amerikai napilap. Ken Sunshine, az énekes szóvivője a lapnak megerősítette, hogy Belafonte-t a New York-i Upper West Side-on lévő otthonában érte a halál, amelynek oka krónikus szívelégtelenség volt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 25. 16:34
BELAFONTE, Harry
Locarno, 2023. április 25. 2012. augusztus 6-i kép Harry Belafonte amerikai énekes, színész és aktivistáról a Locarnói Filmfesziválon, ahol életmûdíjban részesült. Belafonte 2023. április 25-én, 96 éves korában elhunyt New York-i otthonában. MTI/EPA/Keystone/Urs Flüeler Fotó: Urs Flüeler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harry Belafonte minden idők egyik legsikeresebb afroamerikai művésze volt, akit gyakran neveztek „a calypso királyának”. Harold George Belafonte Jr. néven 1927. március 1-jén született Harlemben, koldusszegény jamaicai bevándorlók gyermekeként. A haditengerészethez 1944-ben jelentkezett, a háború befejezése után leszerelt és portásként dolgozott. Sorsa akkor dőlt el, amikor az egyik lakó két jegyet adott neki az American Negro Theater egyik előadására.

Harry Belafonte
Harry Belafonte minden idők egyik legsikeresebb afroamerikai művésze volt. Fotó: MTI/EPA/DPA/Jörg Carstensen

Az 1940-es évek végén beiratkozott a német Erwin Piscator színiiskolájába, ahol osztálytársa volt Marlon Brando, Tony Curtis és Walter Matthau is. Tandíját éjszakai klubokban énekelve teremtette elő, olykor Charlie Parker és Miles Davis kísérte. Érdeklődése fokozatosan fordult a folkzene felé, a Kongresszusi Könyvtárban tanulmányozta a gyűjtők felvételein a műfaj gyökereit. Az Almanac című musicalben 1953-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Tony-díjat és megjelent kislemeze, a Matilda, amely a karibi térségben népszerű calypso ritmusában íródott. 

Belafonte harmadik albuma a Calypso címet viselte, és ez lett az első lemez, amely egy éven belül egymillió példányban kelt el.

Több mint húsz filmben szerepelt, olyan alkotásokban tűnt fel, mint a Világos út, a Sziget a napon, a Fekete Amerika, a Nincs igazság, a Bobby és a Kansas City.

Az amerikai filmakadémia Hersholt Humanitárius-díját vehette át 2014-ben, ezzel csatlakozott ahhoz a maroknyi sztárhoz, akik pályafutásuk alatt az Emmy-díjat, a Grammy-díjat, az Oscar-díjat és a Tony-díjat is megkapták.

Énekesként elsősorban mások nagy sikereit dolgozta át, énekelt népdalokat (Hava Nagila), popzenét (Unchained Melody), spirituálét (Swing Low, Sweet Chariot, Cotton Fields), rhythm and bluest (Hallelujah, I Love Her So), dzsesszt (When The Saints Go Marching In). Hatalmas slágere volt az ötvenes években a Banana Boat (Day-O).

A hatvanas években a televíziót is meghódította, ő lett az első színes bőrű producer, szerepelt a Muppet Show-ban, saját tévéműsoráért Emmy-díjat kapott.

Több mint száz lemeze jelent meg, közreműködött többek között Nana Mouskouri, Quincy Jones, Rosemary Clooney, Perry Como, Bobby Darin és Desmond Dekker albumain, ő ismertette meg a világgal a dél-afrikai Miriam Makeba művészetét.

Élharcosa volt az emberi jogoknak, gyerekkorában testközelből tapasztalta meg a feketék elnyomását, ami egész gondolkodásmódját meghatározta. A hatvanas évek elején anyagilag támogatta Martin Luther King polgárjogi mozgalmát, számos tüntetésen vett részt. Az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF jószolgálati nagykövete volt, kampányolt a faji megkülönböztetésen alapuló dél-afrikai apartheid rendszer ellen, gyakran adott jótékonysági koncerteket Afrikában és a világ más tájain.

Egyik kezdeményezője volt az etiópiai éhínség áldozatainak megsegítésére a legnagyobb sztárokkal készült We Are the World című dalnak, és ő is ott volt a lemez felvételénél, mások mellett Michael Jackson, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Ray Charles és Diana Ross társaságában, és dollármilliók összegyűjtésében segédkezett az afrikai éhezőknek.

Elnyerte a washingtoni Kennedy Center kitüntetését 1989-ben, három Grammy-díjat kapott, és 2000-ben átvehette a Grammy-életműdíjat is. Első két házasságából négy gyermeke született.

Borítókép: Harry Belafonte amerikai énekes, színész (Fotó: MTI/ EPA/ Keystone/ Urs Flüeler)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.