Fiktív nőalakok Emiliano Zapata körül

Az Emiliano Zapata asszonyai című előadás a képzeletnek egy olyan játéka, mely a mexikói forradalmár, Emiliano Zapata köré felsorakoztatott fiktív nőalakokra épül. A Conchi León által írt és rendezett darabot a Mexikói Nemzeti Színház társulata hozza el a 10. színházi olimpiára. Az előadást május 8-án 19 órától nézhetik meg a Nemzeti Színházban.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 04. 24. 17:30
Forrás: Színház.org
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zapatáról kialakuló képünket a darab több nő elbeszélésén keresztül építi fel (vagy éppen rombolja le), akik mind kétségtelenül jól ismerték őt: a bába, aki a világra segítette, az édesanyja, a testvére és az egyik szeretője. Ők mindnyájan bensőséges képet festenek „a Dél Atillájáról”. Rajtuk kívül sok más, különböző rendű és rangú karakter lép színre, a caudillót (katonai diktátort, hadúrt) üldöző hatóságokon és a bajtársain keresztül egészen odáig, míg végül maga Emiliano Zapata személyesen is megjelenik.

Emiliano Zapata
A mexikói forradalmár, Emiliano Zapata életét mutatja be a Mexikói Nemzeti Színház társulatának darabja. Fotó: Szinhaz.org

Beszélgetés a mexikói kortárs színházról

Az előadás előtt, 17 órától beszélgetést tartanak a Nemzeti Színházban Luis de Tavira, a Mexikói Nemzeti Színház alapítója, egykori igazgatója, Aurora Cano, a Mexikói Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója, a mexikói kortárs drámaközpont, DramaFest alapítója, Jesús Hermandez nemzetközileg elismer fénytervező (Moscow) és Javier Valdivieslo, a Cervantes Intézet igazgatója részvételével.

 

Család, nők, maja kultúra

Az Emiliano Zapata asszonyai című előadást a mexikói Conchi León állítja színpadra. A drámaíró, színésznő, rendező és tanár elismerést azokkal a műveivel szerzett, amelyek a család, a hagyomány témáját, a nők életét és a maja kultúrát helyezik előtérbe.

Kiemelkedő alkotásai a Mestiza Power (Mesztic erő), Cachorro de León (Oroszlánkölyök), La tía Mariela (Mariela néni), Del manantial al corazón (Tavaszból a szívbe). Darabjait színre vitték az Amerikai Egyesült Államokban, Spanyolországban, Peruban és Argentínában is. A FONCA (Mexikói Nemzeti Kulturális és Művészeti Alap) The Lark Play Development Center drámaíró programjának ösztöndíjasa volt New Yorkban 2012-ben.

A mexikói National Art Creators System tagja, a Sa´as Tún Theater Company alapítója. Színházi kritikákat tett közzé a Milenio Yucatan újság rovatvezetőjeként, illetve olyan jelentős színháztudományi folyóiratokban publikált, mint a Centro Dramático Nacional Spanyolországban és a Paso de Gató Mexikóban.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenet az Emiliano Zapata asszonyai című előadásból (Forrás: Szinhaz.org)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.