Ionesco Macbettje érkezik a Vígszínházba

A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása Silviu Purcarete rendezésében április 27-én a 10. színházi olimpia rendezvénysorozatának részeként látható a Vígszínházban. Ionesco Macbettje nem egyszerűen a shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítása, hanem az abszurdba hajló, brutalizált társadalom átvilágítása és leleplezése. Kérlelhetetlen humorral mutatja be azt a közéletet, amelyet egyedül a folyamatosan szított ellenségeskedés mozgat és hajszol bele a káoszba.

Magyar Nemzet
2023. 04. 24. 8:00
ionesco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában Silviu Purcarete rendező cirkuszi, freak show környezetbe helyezi a történetet. Ionesco szövege arra hívja fel a figyelmet még a hidegháború éveiben, hogy a politikát elárasztották a gondolattalan, kisstílű és a megszerzett hatalomhoz véresen ragaszkodó tucatemberek, akik nem látnak túl a politikai ellenfél megsemmisítésének beszűkült logikáján. A rendező ennek kapcsán osztotta meg a gondolatait. 

ionesco
A freak show eszközeivel dolgozik a rendező. Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

– Ionesco maga is mintha kifejezetten ezt sugallná. Ez egy olyan darab, melyet igazán nyers, egyszerű, vásári nyelven kell megszólaltatni. A szerző egy adott ponton maga is említést tesz a történet cirkuszi dimenziójáról. Amit pedig a Shakespeare-darab nyilvánvalóságán túl hangsúlyozni akart, az az, hogy Macbett azért lett olyan, amilyen, mert így folytak le az események. Hogy az a boszorkány – aki egy hipotézis –, efelé tolta el a szereplőt, de bárki más lehetett volna a helyében. Banco például ugyanezt a pályát futotta volna be. Úgy történt, mint a rulettben: a golyó a rulettnek épp ebben a rekeszében landolt, és nem a másikban. Egyébként a szereplők egyformák, ugyanolyan esélyük van arra, hogy zsarnokká és gonosztevőkké váljanak. Csupán a véletlenen múlik, hogy egyikük azzá váljon, a másikuk meg nem. De lényegében mindenki, aki ezen a hatalmi pályán mozog, magában hordozza a bűnözés csíráját – emeli ki a rendező.

Az előadást a 14 éven felüli nézőknek ajánljuk!

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Abszurd világba kalauzol Silviu Purcarete rendezése (Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.