Kísérleti munkák a Budapest-fotóFesztivál budafoki kiállításán

A fotográfia új útjait kutató alkotók munkáiból nyílt tárlat a Budapest-fotófesztivál részeként, Collab címmel. A Magdolna Udvar Művészeti Galéria falain az Artér Művészeti Egyesület és a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) fotóművészeinek alkotásait szemlélhetik meg az érdeklődők.

Pásztor D. Attila
2023. 04. 18. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Zopán író, költő, fotóművész sajátos hangulatú megnyitójában foglalta össze a kiállítás, a Budapest-fotófesztivál részeként kiállított művek lényegét. – A technikai szakmai leleményességtől az absztrakt ábrázolásig, a minimalista kivitelezésig, széles és kitűnő a repertoár – mondta Nagy Zopán, aki kifejtette: jó ideje már, hogy a fotográfia nem fotográfia, nem csak fotográfia. – A konkrétumok mögött, mellett, alatt, fölött a tartalmi többletek néhol szerteágazó sejtéseket, jelentéseket sugalmaznak – fogalmazott.

A Budapest Fotó Fesztivál kiállítása
A Budapest-fotófesztivál egyik eseményén kísérleti munkákkal találkozhatunk Fotó: Ujhelyi Dalma

Az alkotások közt megtalálni az absztrakt fotográfiákat, a fotógrafikai munkákat, sorozatokat, videóinstallációt. Nem véletlen, hogy a Collab kurátora az a Herendi Péter fotóművész, aki így vall magáról: „Olyan fotográfus vagyok, akinek képzőművészeti a látásmódja. Olyan képzőművész vagyok, aki a fotográfia eszköztárát használja munkáinak elkészítéséhez.”

Az Artér Művészeti Egyesület tizenkilenc esztendeje alakult Budafokon. Tagjai hivatásos képző-, ipar- és fotóművészek, akik valamiképpen kötődnek a XXII. kerületéhez. Mint írják: „Közös céljuk az értékteremtő, aktív művészeti magatartás képviselete, amivel nemcsak az egyéni pályafutásokat támogatják, hanem együtt egy tágabb alkotói műhelyt, nyitottabb közösséget is létre tudnak hozni.”

Művészei szakmai célok és szellemi irányok mentén kapcsolódnak össze. Megalakulásuk óta számos kiállításon szerepeltek különféle budapesti és vidéki intézmények kulturális helyszínein. Egyesületük nem csupán bekapcsolódik a programokba – kezdeményezőként, szervezőként is számos eseményt valósítottak már meg. Az utóbbi években például bemutatkoztak pop-up kiállítóhelyeken, így vonva be a kerületben található funkciójukat vesztett épületeket a kulturális vérkeringésbe. Az egyesület fotóművészei: Beregi Edina, Czimbal Gyula, Drégely Imre, Farkas Ildikó, Haid Attila, Herendi Péter, Kalas Zsuzsa, Kanyó Ferenc, Mag Krisztina Szilvia, Molnár Zoltán.

Magyar Elektrográfiai Társaság huszonkét éve alakult a Bartók 32 Galériában. Tagjainak összetétele igen színes, azonban hagyományos, klasszikus műfajok területéről, festők, grafikusok, szobrászok, mind kísérletező, újító szándékkal alkotnak. Mellettük művészeti szakemberek, művészettörténészek, művészeti írók, akik mélyrehatóan foglalkoznak az elektrográfiával, mint forradalmian új műalkotási lehetőséggel.

A MET fotóművészei: Czeizel Balázs, Detvay Jenő, Gábor Enikő, Herendi Péter, Kecskés Péter, Zséger Olivia.

Az elektrográfia egy új képzőművészeti műfaj gyűjtőfogalma. Alkotóművészei felvállalják az elektronikus, digitális alkotási módokat. Eszközeik: számítógép, fénymásológép, szkenner, digitális fényképezőgép, mobiltelefon, amelyek mindegyike a művészi kifejezés eszköztárát gazdagítják, a művészi kifejezést árnyalják, rétegzettebbé teszik, új vizuális képi világot létrehozva.

Borítókép: Beregi Edina munkái (Fotó: Ujhelyi Dalma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.