Moszkva: Mit üzen Csehov három mexikói nőnek?

A MITEM és a 10. Nemzetközi színházi olimpia részeként a Közép-Amerikai kortárs színjátszásból kaphatnak ízelítőt a nézők május 7-én, ahol a mexikói Teatro de Babel társulata adja elő a Moszkva című darabját a Nemzeti Színházban.

Magyar Nemzet
2023. 04. 17. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazán izgalmas előadással érkezik Budapestre a Teatro de Babel társulata, amelynek címe Moszkva. A csehovi szövegeket felhasználó előadásban a rendezőnő Aurora Cano egy expresszionista hangvételű, fekete komédiában vizsgálja a mai színház létjogosultságát, és arra a kérdésre próbál választ adni, hogyan hat a színészekre az a helyzet, amikor egy másik ember bőrébe öltöznek. A darab főszereplője három nő, akik eltévednek egy színházban. Az előadás során a színház jelentőségét is megkérdőjelezik, és a darab alatt feltett kérdésekkel próbálják megtalálni a jobb világ felé vezető helyes utat.

Moszkva
Moszkva Fotó: Nemzeti Színház

 

A Moszkva című előadás a női lélek rejtelmeit vizsgálja

A rendezőnő, aki 2004-ben alapította meg a Teatro Babel társulatot, rendkívül változatos előadásokat hozott létre. A klasszikus szövegek kortárs feldolgozásával Aurora Cano, egy új színházi nyelvet teremtett. Darabjaival, mint például Lady Hamlet vagy Ariadné Naxosban, valamint a Cervantes és Shakespeare, a modern értelmezés szerint adaptálja a régi előadások hangulatát. Ezekkel a színdarabokkal a társulat a 2019-es évben elnyerte a Mexikóváros-díjat. A Teatro Babel az évek során többek között Svájcban, Argentínában, Németországban, Finnországban, Ausztriában, Franciaországban és az Egyesült Államokban több színházzal dolgozott együtt, és vitt színre frenetikus sikerrel olyan előadásokat, amelyekkel az egyik legjelentősebb nemzetközi mexikói koprodukciós társulattá vált a színházi szakma szemében.

A 2019-es évben a Moszkvai Művészeti Színházi Iskola meghívására a rendezőnő a mexikói kortárs színház helyzetéről számolt be, illetve tartott előadást a társulatok nemzetközi együttműködéseinek lehetőségeiről. A mostani május 7-i előadáson Jesus Hernandez festő tervei láthatók, aki egyébként a 2015-ös prágai quadrennálé mexikói pavilonjának a kurátora volt. A jelmeztervező Jerildy Bosch időtlen és nagyon stílusos ruháival, illetve a zeneszerző Ignacio Garcias különleges romantikát és a kortárs muzikalitást ötvöző zenei hangzással ad egyéni és néha döbbenetes élményt a nézőknek.

Az előadást spanyol nyelven, magyar és angol felirattal egy felvonásban játsszák.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Moszkva (Fotó: Nemzeti Színház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.