Tudja mi köze a virslinek és a sörnek május 1-jéhez?

A chicagói vérengzésként elhíresült esemény hatására a munkásosztály világszerte tüntetéseket szervezett.

MAGYAR NEMZET
Forrás: BORS2023. 05. 01. 12:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor az Egyesült Államokba is eljutott a sztrájkhullám és a dolgozók tüntetni kezdtek, 1886. május elsején a csendőrség tagjai a tömegbe lőttek. A chicagói vérengzésként elhíresült esemény hatására a munkásosztály világszerte tüntetéseket szervezett az amerikaiakkal való szolidaritás jegyében. A II. Internacionálé május elsejét 1891-ben hivatalosan is a munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé nyilvánította.

A múlt században – elsősorban a Szovjetunióban, majd a szocialista tagországokban – május elseje a munka ünnepének számított, amit felvonulásokkal, programokkal ünnepeltek. Magyarországon 1890-ben volt ilyen először. A kommunista rendszer bukása után, a kilencvenes évektől kezdve május elseje megváltozott jelentésében és ünneplési formájában is:

 a munkavállalók szolidaritási napja lett, amikor számos szakszervezeti szövetség szervez megmozdulásokat.

A sört és a virslit túlnyomó többségében a proletariátus állította elő, sok volt belőlük és könnyen felszolgálhatók voltak, így hamar az esemény klasszikus szimbólumává válhattak.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.