Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója

A Magyar Állami Operaház élére, az újból kiírt főigazgatói pályázatra március 28-ig lehetett jelentkezni. Az előző kiírást a Kulturális és Innovációs Minisztérium a mindössze két jelentkezőre hivatkozva eredménytelennek nyilvánította. A jelenlegi főigazgató, Ókovács Szilveszter megbízatása február 14-én járt le, mandátumát megbízott főigazgatóként július 31-ig, de legfeljebb az új vezető kinevezéséig Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter meghosszabbította. Most azonban – mint az a miniszter ma közzétett Facebook-posztjából kiderül – végleges kinevezést kapott a korábbi főigazgató. A hosszú pályáztatási folyamat tehát lezárult: Ókovács Szilveszter vezeti a Magyar Állami Operaházat.

2023. 05. 26. 14:27
Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója
Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordszámú jelentkező nyújtott be pályázatot az Operaház vezetésére. A határidő lejártáig ezúttal tizenegyen pályáztak a Magyar Állami Operaház főigazgatói székére. Köztük olyan neves jelöltek is akadnak, mint Rost Andrea vagy Miklósa Erika opera-énekesnők. A harmadik operaénekes pályázó a gyergyóremetei születésű Molnár Levente, de pályamunkát nyújtott be Kesselyák Gergely is, az Opera első karmestere, aki volt már az Opera fő-zeneigazgatója. Aczél András rendező, Boldoghy-Kummert Péter, az Operaház zenekari művésze, a nagybőgőszóló szólamvezetője, Ertüngealp Alpaslan, Magyarországon élő törökországi görög származású karmester, Győriványi Ráth György karmester, aki korábban háromszor is betöltötte rövidebb ideig a fő-zeneigazgatói pozíciót, Horváth Ádám operaénekes, zenei producer, a Magyar Állami Operaház volt miniszteri biztosa és főigazgatója, Vadász Dániel jogász, énekes, kulturális menedzser, a Coopera ügyvezető igazgatója, valamint természetesen Ókovács Szilveszter jelenlegi megbízott főigazgató.

Fotó: Mirkó István

Megtörténtek az egyéni meghallgatások, az elbíráló bizottság pedig a közelmúltban megtette javaslatait, amelyről különféle szivárogtatásnak tűnő információk láttak napvilágot. Ezek szerint tudni lehetett már azt is, ki az a három jelölt, akik a legtöbb szavazatot kapták. Az egyik hírportál arról számolt be – saját információkra hivatkozva –, hogy formálódik azok köre, akik a következő ciklusban a Magyar Állami Operaház új vezetői lehetnek. Eszerint Kesselyák Gergely, Miklósa Erika és Vadász Dániel közül kerülhet ki az új főigazgató személye.

Ókovács Szilveszter egy interjúban erre a következőképp reagált: 
– Pusztán mert egy lap írt valamit, nem sietnék azt valóságnak venni. A KIM vezetői pályázatai nem nyilvánosak, a zsűritagokkal és közreműködőkkel szigorú titoktartást íratnak alá. Kizártnak tartom, hogy elismert művészek, felelős állami vezetők a meghallgatásokról bármit kiszivárogtatnának. Ezért hadd ne adjak hitelt találgatásnak. Nem tekintem lefutottnak a meccset, dehogyis – mondta a megbízott igazgató. Ókovács Szilveszter szerint csupán arról van szó, hogy botrányújságírás megy:

rengeteg szivárgó cikkel sikerül válsághelyzet érzetét generálni ott, ahol se csőd, se abúzus, se botrány, se nézőhiány, se bevételi probléma, se korrupció nincs.

 

Tavaly áprilisban a Mandinernek nyilatkozva így fogalmazott Ókovács Szilveszter: 
– Amit 2011 nyarán a miniszterelnökkel érintettünk a kinevezésem megalapozása során, mind meglett. Igaz, hittem benne, hogy ez a bonyolult manőversorozat 2018-ra mind kivitelezhető, ám végül kellett hozzá még négy esztendő. Ha azt nézzük, hogy közben két évig keményen velünk volt a vírus, elindult az európai szintű inflációs járvány is – mi különösen ki vagyunk téve az euró és a dollár erősödésének a honoráriumok, kottajogok és jogdíjak, hangszerek és balettfelszerelések miatt –, most pedig kitört a szomszédban egy háború, ami továbbra is gajra vágja például a turizmust, mindez nem rossz eredmény. No, és persze, nem mindig történnek úgy a dolgok, ahogy elsőre elképzeljük. Hiába szeretném a terveket hamarabb, ha azok lassabban készülnek, mert tovább kell kutatni, vagy a kormány fél évvel később dönt valamiről, mert úgy lesz rá forrás, vagy az építőipar olyan elképesztő konjunktúrába kerül, hogy egyszerűen nincs elég ember építkezni. És hiába szurkolok neki, a beton se köt hamarabb, legfeljebb a cement jön később – mert néha ilyen pimf dolgok is csúsztatják a projekteket, mint a nyersanyagzavar. Ám amit akartunk, megcsináltuk: Erkel Színház első ütem, Eiffel Műhelyház, Operaház, próbatermek. Azért építkezünk mégis tovább, mert közben egyéb felismerésekre is jutottunk. Legyen az egész még tökéletesebb!

Csák János kulturális és innovációs miniszter Facebook-bejegyzése 

A minisztérium pénteken kiadott közleménye arról tájékoztat, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára a pályázók meghallgatása a jogszabályban előírtak szerint megtörtént. A kilenctagú szakmai bizottság véleményezte a beérkezett, érvényes pályázatokat és javaslatot fogalmazott meg. Csák János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium minisztere Ókovács Szilvesztert bízta meg a Magyar Állami Operaház főigazgatói feladatainak további ellátásával. Az eljárás részleteit a törvényi előírásoknak megfelelően hozza nyilvánosságra a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Borítókép: Ókovács Szilveszter, az Operaház régi-új főigazgatója (Fotó: Teknős Miklós)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.