időjárás 16°C Malvin 2023. október 1.
logo
A historizmus mestere

Aki megújította a királyi palotát: 176 éve született Hauszmann Alajos

Magyar Nemzet
2023.06.09. 19:30 2023.06.09. 19:59
Aki megújította a királyi palotát: 176 éve született Hauszmann Alajos

A historizmus egyik legjelesebb mesterének olyan épületeket köszönhetünk, mint a budapesti New York-palota, a Kúria (Néprajzi Múzeum) Kossuth téri épülete, a Műegyetem főépülete vagy az egykori királyi rezidencia, a Budavári Palota századelős bővítése. Éppen 176 évvel ezelőtt született Hauszmann Alajos.

A budai Várnegyed királyi palotájára feltekintve érdemes felidéznünk a kiváló építész, Hauszmann Alajos nevét, aki ugyancsak Budán született 1847. június 9-én – írja közösségi oldalán a Magyarságkutató Intézet.

Hauszmann Alajos
Hauszmann Alajos
Fotó: A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye 1914/17

Mint írják, Hauszmann eleinte festészetet tanult, építészeti tanulmányait tizenhat éves korában kezdte meg, és még ebben az évben kőművessegédként vállalt szerepet a Magyar Tudományos Akadémia palotájának építésében. Mesterei ösztönzésére Berlinben, majd Olaszországban tanult tovább, és egyre több önálló tervvel jelent meg.

Első önálló munkája a neoreneszánsz stílusú Erzsébet téri Kioszk volt 1873-ban, amely később beépült az 1960-ban lebontott Nemzeti Szalonba. Nevéhez fűződik a Duna-parti Tüköry-palota, és sorban kerültek ki keze alól a szebbnél szebb, olasz reneszánsz elemeket tükröző épületek, amilyen a Technológiai Iparmúzeum vagy a Törvénykezési Palota.

Az amerikai felhőkarcolókra emlékeztető, eklektikus stílusú New York-palota az akkori Pest legmagasabb épületeként már a világvárosi polgárok számára készült. 1891–97 között épült a régi Igazságügyi Palota (ma a Kúria épülete), amely hosszú időn át a Néprajzi Múzeumnak ad otthont.

Hauszmann Alajos Kioszk
Az Erzsébet téri Kioszk egykori épülete, amelyet Hauszmann Alajos tervezett. Klösz György 1880-as években készült felvétele
Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

A budai királyi vár tervezésének és az építkezés művezetésének feladatát Ybl Miklós halála után Hauszmann kapta meg. A krisztinavárosi szárnyat Ybl tervei alapján fejezte be. A dunai oldal bővítésének alapkövét 1896-ban tették le, az északi szárnyépületet a Szent György térig meghosszabbította, így egy Országháznál is nagyobb, szimmetrikus együttes jött létre.

A Műegyetem épületében nemcsak oktatta az építészet tudományát, hanem a nagyobb főépületet is ő tervezte meg. Hosszú és sikeres pályafutása elismeréseként 1922-ben a Műegyetem tiszteletbeli doktora lett, 1924-ben pedig a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjának választotta.

Hauszmann Alajos 67 éves korában vonult vissza tanári és építészi működésétől. 1926. július 31-én hunyt el Velencén.

Borítókép: Hauszmann Alajos egyik fő műve, a budai királyi palota 1930-ban (Fotó: Fortepan/Tehtube)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.