Huszonnyolcmilliárd forintot is érhet Gustav Klimt utolsó portréja

A portré egy legyezőt tartó ismeretlen nőt ábrázol, akinek lenge ruhája felfedi meztelen vállát a virágos, madarak benépesítette háttér előtt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 14. 14:16
null
A visitor looks at 'Portrait of Fritza Riedler' painting by Austrian painter Gustav Klimt displayed in the Upper Belvedere museum in Vienna, Austria, on February 18, 2023. The museum celebrates the Belvedere's 300th-anniversary year of 2023. (Photo by Eliano Imperato / Controluce via AFP) Fotó: Controluce via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gustav Klimtnek a halála előtt festett utolsó befejezett portréja akár hatvanötmillió fontért (huszonnyolcmilliárd forintért) is elkelhet a Sotheby’s közelgő londoni aukcióján – számolt be róla szerdán a The Guardian.

Az ötvenöt éves korában, 1918-ban rövid betegség után váratlanul elhunyt osztrák művész Nő legyezővel című női portréjára júniusban lehet majd licitálni. A festményt jelenlegi tulajdonosai bocsátják árverésre, akik harminc évvel ezelőtt vásárolták meg.

A portré egy legyezőt tartó ismeretlen nőt ábrázol, akinek lenge ruhája felfedi meztelen vállát a virágos, madarak benépesítette háttér előtt.

 Az egy négyzetméteres portrét négyzet alakú vászonra festette a művész.

A bécsi szecesszió vezéralakjának utolsó befejezett festményét két éve a bécsi Belvedere-palotában megrendezett nagyszabású Klimt-kiállításon láthatta a közönség.

A kép szerepel a röviddel a festő halála után a műterméről készített fényképen. A festmény az 1920-as éveket követően valószínűleg a svájci Böhler család birtokában volt, majd 1950-ben a híres osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold tulajdonába került. Leopold az adósságai miatt később túladott a képen, amelynek holléte ezután sokáig ismeretlen volt.

A kilencvenes években a műkincs már Amerikában bukkant fel: 1994-ben 9,3 millió euróért (3,5 milliárd forintért) kelt el egy New York-i árverésen.

A kép Klimt kínai és japán művészet és kultúra iránti érdeklődését is mutatja. A művész rengeteg kínai kerámiával és japán fametszettel töltötte meg otthonát, és gyakran viselt selyemkimonót vagy kínai ruhákat.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Eliano Imperato) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.