Katonaként Hunyadi Jánost szolgálta, de íróként is jelentőset alkotott Andreas Pannonius

A középkorban élt magyar származású szerzetes, Andreas Pannonius műveltsége európai szinten is jelentős volt, fennmaradt műveiben pedig számos olyan jelentős kapcsolódási pont található, amelyek európai kontextusba helyezik az írót, aki nemcsak katonaként szolgálta Hunyadi Jánost, de valószínűleg a kormányzó belső köreihez tartozott.

Magyar Nemzet
2023. 06. 13. 18:15
Andreas Pannonius: Libellus de regiis virtutibus
Andreas Pannonius: Libellus de regiis virtutibus Forrás: corvina.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy sikerű előadást tartott a napokban a Magyarságkutató Intézet Eszmetörténeti Kutatóközpontjának (MKI) tudományos munkatársa Antwerpenben – közölte Facebook-oldalán az intézmény. Mint írták, Bíró Csilla egy középkorban élt magyar származású karthauzi szerzetes, Andreas Pannonius Énekek éneke-kommentárjának misztikához köthető részleteit elemezte. 

A Magyarságkutató Intézet konferenciája Andreas Pannoniusról
A Magyarságkutató Intézet előadása Andreas Pannoniusról
Fotó: Magyarságkutató Intézet

Az Antwerpeni Egyetem és a Ruusbroec Intézet közös szervezésű Misztika és dévóció a szerzetesi cella és a világ között: karthauziak és jezsuiták a késő középkorban és a kora újkorban című konferenciáján világossá vált: a magyar származású szerzetes fennmaradt műveiben számos olyan jelentős kapcsolódási pont található, amelyek európai kontextusba helyezik az írót. Pannonius szövegértelmezői módszere mind a flamand misztikával, mind az Európa legkülönbözőbb pontjain keletkezett Énekek éneke-kommentárokkal mutat rokonságot, iskolázottsága és teológiai műveltsége pedig európai szinten is jelentősnek nevezhető.

Andreas Pannonius valószínűleg Hunyadi János kormányzó belső köreihez tartozott 

– írták. 

Katonaként szolgálta rajongásig szeretett uralkodóját, majd 1445-ben Velencében belépett a karthauzi rendbe. A források nem őrizték meg, mi lehetett döntésének az oka, és azt is csak találgathatjuk, hogy miért éppen a karthauzi rendre esett a választása. Itália különböző karthauzi rendházaiban élt (Velence, Bologna, Ferrara, Pavia), és három olyan jelentős műve (az említett kommentár mellett egy-egy királytükör Hunyadi Mátyáshoz és Ercole d’Este Ferrara és Modena hercegéhez) maradt fenn, amelyek több kutatási lehetőséget kínálnak mind a teológia, mind az eszmetörténet, mind pedig az irodalomtörténet számára – tette hozzá az MKI.

Borítókép: Andreas Pannonius: Libellus de regiis virtutibus című munkájának részlete (Forrás: corvina.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.