Madách-projekt: négy kontinens, tizenegy ország művészhallgatói mutatják be Az ember tragédiáját

„Nem akármilyen kulturális életünk van, van mit megmutatni a külföldieknek” – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, Nemzeti Színház vezérigazgatója, aki a 10. színházi olimpián magyarországi és külföldi egyetemi hallgatókkal állítja színpadra Az ember tragédiáját. A Madách-projekt jelentősége, hogy a kétszáz éve született, a világirodalom szempontjából máig a legjelentősebb magyar irodalmi mű szerzőjéről megemlékezzenek az alkotók és a nézők. A projektben résztvevő diákok megismerték Magyarországot, az itt alkotó embereket, a nyelvet, a munkamódszereket, s mindeközben ők is átadták a tudásukat, a tapasztalatukat, saját kultúrájukat és ezáltal pedig egy sokszínű együttműködés bontakozhatott ki.

Lányi Adél
2023. 06. 10. 9:00
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vidnyánszky Attila által életrehívott Madách-projektben a dráma tizenöt színét egy-egy ország színművészet szakos hallgatói adják majd elő saját anyanyelvükön, saját rendezésben, az általuk megálmodott díszletben. Az egyetemek hallgatói többek között Franciaországból, Angliából, Lengyelországból, Görögországból, Törökországból, Georgiából és Kanadából is érkeznek hazánkba, hogy részt vehessenek a nagyszabású együttműködésben a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival.

A hallgatók saját rendezésükben mutatják be a Madách-mű egy-egy színét (Fotó: Kurucz Árpád)

A Kossuth-díjas színházi rendező elmondta:

 A projekt a magyar kultúra reprezentálása mellett, Madách Tragédiájának minél szélesebb körben való megismerését tűzték ki célul. Fontos, hogy a magyar irodalom egyik kiemelkedő művét, amely egyben Madách Imre legismertebb alkotása, a fiatalok is szélesebb körben megismerjék és megkedveljék.

Úgy fogalmazott: tíz ország diákjainak tanították meg Madách Imre nevét, és ismertették meg velük a dráma történetét. 

A több mint 160 éves alkotás nyelvezete bonyolult, azonban az első néhány perc nehézségei után a fiatalok mindegyike megmártózott a mű által adott nyelvi közegben:

Ezek az emberek itt mind színházat akarnak csinálni, azt szoktuk mondani, hogy közös szenvedélyünk a színház. Ők lesznek a jövő, az új generáció

 – hangsúlyozta.

Egyfajta gondolati háló formálódott ki, hiszen ugyanarról a műről elmélkedett számos fiatal művész, mégis összekötötte őket a színházcsinálás szenvedélye mellett a Madách-műben megfogalmazott nagy életkérdések, amelyek a mai napig aktuálisak. Ezáltal egy elméleti vagy gondolati közösségépítés folyamatát is átélhették.

 

Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Alapítvány kuratóriumának kancellárja lapunknak elmondta: a három éven át tartó nemzetközi Madách-projektre való felkészülést, majd a létrejöttét munkájuk csúcsának tekintik.

A 11 ország, négy kontinens, s több mint száz hallgató részvételével színpadra állított magyar mű az egyetem számára különleges alkalom arra, hogy kialakítsa, elmélyítse nemzetközi kapcsolatait. 

– A diákok számára fontos, hogy perszonális, illetve az intézmények közötti kapcsolatok egyaránt kialakulhassanak, és láthassák a különböző országok diákjainak munkamódszereit.

Ez a projekt hiánypótló, és talán még Magyarországon hasonlóan nagyszabású eseményre nem került sor. Az ember tragédiáját mondhatjuk, hogy megszámlálhatatlanul sokszor bemutatták már, ez a projekt mégis azért unikális, mert ilyen típusú interpretációjával még nem találkoztunk.

– fogalmazott Szarka Gábor.

 

A több mint kétszáz résztvevő közös munkájának gyümölcseként összeállt produkció bemutatója június 23-án lesz a Hajógyári-szigeten. 

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Jelenetfotó a Madách-projekt próbáján (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.