időjárás 17°C Malvin 2023. október 1.
logo

Meghalt Barry Newman, akit a magyarok Petrocelliként ismernek + videó

Magyar Nemzet
Forrás: VG, Hollywood Reporter
2023.06.05. 09:40 2023.06.05. 10:02
Meghalt Barry Newman, akit a magyarok Petrocelliként ismernek + videó

Kilencvenkét éves korában elhunyt Barry Newman, akinek az NBC csatorna Petrocelli című sorozata hozta meg a világhírt. A színész május 11-én halt meg a New York-Presbyterian Columbia University Irving Medical Centerben, természetes halállal – nyilatkozta a felesége a Hollywood Reporternek.

Barry Newman Bostonban született 1930. november 7-én. Színészetet tanult Lee Strasbergnél, majd a Broadway-n mutatkozott be. Színpadi munkái között volt a világ egyik legtöbbet játszott bűnügyi darabja, Agatha Christie Egérfogójának előadása is.

Szerepelt a Száguldás a semmibe című filmben, aztán olyan produkciókban is, mint a Sylvester Stallone főszereplésével készült Daylight, a Fergeteges forgatás és az Amerikai vérbosszú.

A magyar nézők leginkább a Petrocelli című sorozatból ismerhetik, 

amelyben 1974 és 1976 között formálta meg a címszereplő ügyvéd karakterét. Az alakításáért Emmy-díjra is jelölték.

Felesége szerint Barry Newman sok ember támasza volt, sokuknak „felemelte a lelkét, és engedte, hogy szabadok legyenek”.

Valóban fény volt sokak számára, hihetetlen, vidám humorérzékkel, amely mindent és mindenkit megvilágított

– fogalmazott Angela, a színész özvegye.

 

Miért szerették a magyarok Petrocellit?

Anthony Petrocelli első ízben Az ügyvéd című filmben tűnt fel 1970-ben. A történet azt az 1954-ben megtörtént esetet dolgozta fel, amelyben Sam Sheppard clevelandi idegsebészt elítélték a felesége meggyilkolása miatt. Barry Newman négy évvel később visszatért ügyvédként az Éjszakai játszmák című tévéfilmben, aztán jött a Petrocelli sorozat, amely két évadon át futott.

A széria egyes epizódjaiban az igazságszerető főszereplő vesztésre álló, reménytelen ügyeket vállal el, amelyekben végül bebizonyítja a védence ártatlanságát. Különlegessége a dramaturgiának, hogy a megtörtént bűntényt az egyes szereplők eltérő nézőpontjából, több verzióban is bemutatja, amíg eljutunk a valódi megoldásig.

A sorozaton végighúzódó komikus szál, hogy az ügyvéd és felesége (a Dallas Donnájaként is ismert Susan Howard alakításában) egy arizonai kisváros szélén, a sivatagban építkeznek, és addig egy lakókocsiban laknak. A házat maga Tony Petrocelli építi, és buzgón rakosgatja a téglákat, ahonnan rendszerint az újabb ügy szólítja el. A címszereplő jellegzetes vonása, hogy nem fizet a parkolásért, és inkább zacskót húz a parkolóórára, hogy úgy tűnjön, mintha működésképtelen volna a szerkezet.

A sorozatot a nyolcvanas években vetítették először Magyarországon. Népszerűségét jelzi, hogy több kávézó és étterem viseli hazánkban a Petrocelli nevet. A széria ihlette a Kémeri című magyar detektívsorozatot, amelyet 1985-ben mutatott be a Magyar Televízió.

Borítókép: Barry Newman (Fotó: AFP/Collection ChristopheL/NZ)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.