Solymáron Vivianus tiszteletére tartottak ókori ünnepi játékokat

A Ludi Solmarenses – Ókori solymári játékok az első név szerint ismert solymári család emlékét idézte

2023. 06. 25. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki tegnap, Szent Iván napján ellátogatott Solymárra, a Múzeumok éjszakája alkalmából tartott rendezvényre, megismerkedhetett a nagyközség történetének ókori római időkben íródott fejezeteivel, és képet alkothatott magának arról, milyen hagyományőrző csoportok tartják mindmáig életben e korszak örökségét.

Üdvözlet a római táborban (Fotó: A szerző felvétele)

A Ludi Solmarenses – Ókori solymári játékok nevű rendezvény Vivianus emlékét idézte. Ő nem volt más, mint egy hároméves kisfiú, akinek sírkövét 1970-ben fordította ki egy traktor a földből, alig fél kilométernyire a mai Auchan áruháztól.

A kövön nem kizárólag a gyerek neve szerepel, de a családtagjaié is. 

Így ők az első – egyébként eraviscus (kelta) família –, amelynek tagjait név szerint ismerjük Solymár múltjából.

 A szervezők szeretnének nekik köztéri szobrot állítani, a rendezvényen adományozni lehetett e célra.

Ami pedig a programot illeti: a látogatók kipróbálhatták magukat az ékszerkészítésben vagy a kovácsmesterségben, saját Vivianus-érmét készíthettek maguknak, de akár a kovakővel való tűzcsiholás fortélyait is elsajátíthatták. 

Az ékszerkészítő sátra (Fotó: A szerző felvétele)

 

Kézművestermékek. 

Mindemellett megismerkedhettek a Pannoniában állomásozó római légiók fegyverzetével, harcmodorával, a katonatáborok mindennapjainak rutintevékenységeivel is.

 

A légiósok által használt fegyverek és felszerelési tárgyak replikái. A szerző felvétele.

 

A fegyverek és felszerelési tárgyak bemutatója. A szerző felvétele.

Délelőtt gladiátorok küzdelme szórakoztatta a nagyérdeműt a Szent György-hegyi tisztás közepén kialakított arénában, és – a tradícióknak megfelelően – a közönségnek kellett eldöntenie, hogy a vesztes életet érdemel-e avagy halált. (A nézők általában az élet mellett döntöttek.)

Gladiátorok harca. A szerző felvétele.
Gladiátorok harca. A szerző felvétele.
A gladiátor és ifjú rajongói. A szerző felvétele.

Délután a Solymár térségében egykor jelen lévő barbár törzsek – a szarmaták és a markomannok – rekonstruált táborait járhatták be a jelenlévők. A rómaiak és a barbárok összecsapására, vagyis a látványos és mozgalmas csatajátékra kora este került sor.

A napot a barbárok zenéjét rekonstruáló Fandir együttes koncertje zárta, végül a szervezők meggyújtották a Szent Iván-éjen elmaradhatatlan tüzet, melyet a bátrabbak megkísérelhettek átugrani, ám a többség megelégedett azzal, hogy körbetáncolja.

 

 

 

Borítókép: Gladiátorharc-bemutató a Múzeumok éjszakája alkalmából rendezett Ludi Solmarenses – Ókori solymári játékokon (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.