94 éves korában hunyt el Milan Kundera + galéria

Ma jelentették be, hogy július 11-én hunyt el Milan Kundera. Az 1929-ben Csehországban született, s a nyolcvanas évek óta Franciaországban élő és alkotó szerző tizennégy díjat tudhatott a magáénak. A mindegy hetven éve aktív szerző az elmúlt években egyre kevésbé mozdult ki, nem vett részt nyilvános eseményeken. A 2020-ban neki ítélt Kafka-díjat például műveinek cseh fordítója vette át.

Magyar Nemzet
2023. 07. 12. 15:45
FRANCE-CULTURE-EDITION-MEDIAS-BERNARD HENRI LEVY
FRANCE-CULTURE-EDITION-MEDIAS-BERNARD HENRI LEVY Fotó: Miguel MEDINA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pályafutását költőként kezdte, s habár már az ötvenes években is írt regényt – a Tréfát –, az a sztálinizmus elleni állásfoglalása miatt csak tíz évvel később jelenhetett meg. A regény főszereplője tréfából egy Trockijt éltető képeslapot küld szerelmének, amely azonban a pártvezetés tudtára jut, a főhőst pedig kizárják a pártból, kirúgják az egyetemről, és összességben véve ellehetetlenítik. Nem vitás, hogy a hatvanas években nagy botrányt kavart a Tréfa, Csehszlovákia valóságbeli vezetése pedig retorzió gyanánt az összes könyvesboltból eltávolította a skandalumkeltő írásművet. A kelet-európai régióban Kundera neve ugyan nem volt ismeretlen, ám világszerte talán az 1982-es A lét elviselhetetlen könnyűsége című regénye kapcsán vált ismertté. Halálhírét Anna Mrazova, a szülővárosában, Brnóban található Milan Kundera Könyvtár szóvivője jelentette be a mai napon.

Milan Kundera
Az 1973. október 14-én készült fotón Milan Kundera Prágában látható, ekkor még ott élt. Fotó: AFP

A Tréfa főhősének sorsa a szerzőt is utolérte 1968-ban. A prágai tavaszban való részvétele a már fent leírt következményekkel járt, ami a publikálástól való eltiltást is jelentette. A kiadási tilalmat áthidalva művei Párizsban jelentek meg, s ezt a szellemi menekülést 1975-ben a Franciaországba való emigráció követte. Az északi Bretagne tartományban található, kulturális és történelmi városként ismert Rennes-ben, az egyetemen kapott vendégprofesszori állást. Későbbi regényei sem voltak mentesek az ideológiai turbulenciától, amelynek következtében megfosztották cseh állampolgárságától. 1981 óta francia állampolgár volt, s francia nyelven is alkotott. A New York Times 1985-ös cikke így ír róla. 

Az arcára a párizsi alkony árnyai vetülnek, csak szúróan kék szemei világítanak. Lassan, kimunkált franciasággal beszél, amelyben erős a szláv akcentus. A nyolcvanas években a most ötvenhat éves Milan Kundera oly sokat tett szülőországáért, Csehszlovákiáért, mint amilyen sokat Gabriel García Márquez tett Latin-Amerikáért a hatvanas években, vagy Szolzsenyicin tett Oroszországért a hetvenes években. A nyugati olvasóközönség figyelmének fókuszába állította Kelet-Európát belső megfigyelései eszközén keresztül, amelyeknek egyetemes vonzerejük egyedülálló. Az igazság és a belső szabadság felé való törekvése során azzal szembesül, hogy az igazság felkutatása érdekében fel kell készülnünk a halállal való megbékélésre

– olvasható a New York Times archív cikkében.

Milan Kundera
Milan Kundera Párizs központjában egy kávézó előtt sétál ezen az 1975-ös képen. Fotó: AFP

A francia irodalmi kánonban is megérdemelt helyet kapott, de cseh szerzőként tartják számon. Milan Kundera termékenységét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Libri kínálatában öt oldalon keresztül válogathatunk a magyarra fordított kötetek, a hangoskönyvek, az angol és az eredeti, francia nyelven megjelenő könyvek között. 

Az író az abszurd helyzetek kibontása mellett különös érzékenységgel, kiváló filozófiai igényességgel írt műveiben az élet kiszámíthatatlanságáról. 

Minden esemény Isten kezében van, s mi semmit sem tudhatunk jövőbeli alakulásukról, amivel azt akarom mondani, hogy az életet mindenestül elfogadni annyit jelent, hogy elfogadjuk a kiszámíthatatlanságát.

– fogalmaz az 1972-ben megjelent Búcsúkeringő című regényében. 

Borítókép: Milan Kundera (Fotó: Miguel Medina/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.