A világhírű nagybányai festőiskolát éleszti újjá a Közép-európai örökség program

A modern magyar festészet alapjainak lerakásához nagyban hozzájáruló egykori nagybányai festőiskolát éleszti újjá a Közép-európai örökség program kezdeményezése.

Magyar Nemzet
Forrás: Goodwill Communications2023. 07. 26. 11:32
Kiállítással és alkotótáborral élesztik újra a nagybányai festőiskolát
Kiállítással és alkotótáborral élesztik újra a nagybányai festőiskolát az egykori művésztelep helyén (Forrás: Goodwill Communications) Fotó: Goodwill Communications Forrás: Goodwill Communications
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A projekt keretében egyrészt a nagybányai festőiskola remekműveit – köztük Iványi-Grünwald Béla nemzetközileg elismert Nagybányai táj (Lángoló ősz) és Perlrott Csaba Vilmos eddig még sosem kiállított Nagybányai utca című alkotásait – bemutató kiállítás nyílt a Máramaros Megyei Művészeti Múzeumban, másrészt magyar, román és nemzetközi képzőművészek részvételével nyári alkotótábort szerveznek az egykori művésztelep helyén.

Újjáéled a nagybányai festőiskola
Kiállítást, illetve nyári alkotótábort szerveznek az egykori nagybányai művésztelep helyén (Forrás: Goodwill Communications)

A július 24-e óta látogatható kiállításon magyarországi magángyűjteményekből mutatnak be olyan, Nagybányán készült alkotásokat, amelyek többsége a nagyközönség számára eddig még nem volt látható. A harminc olajfestményt felvonultató tárlaton a nagybányai festőiskola alapítóinak alkotásai mellett egy egyedülálló, az iskola alkotóiról készített portrésorozat is megcsodálható, így hozva közelebb a látogatókhoz magukat a művészeket is. Mindez a műalkotások keletkezési helyén valósul meg, ezzel is tisztelegve az egykori festőiskola hagyományai előtt.

Az 1896-tól a második világháború kitöréséig a ma Romániához tartozó nagybányai művésztelepen működő festőiskolát a modern magyar festőművészet egyik bölcsőjeként tartják számon, hatása számos korabeli nagy hírű festőnél tetten érhető. 

Az alkotóközösség alapítói Ferenczy Károly, Hollósy Simon, Iványi-Grünwald Béla, Réti István, valamint Thorma János festőművészek voltak. A művésztelepen született alkotásokat világszerte elismerik, számos nagybányai mű nagy nemzetközi gyűjteményekbe is eljutott. 

A kiállított művek között két alapító tag, Iványi-Grünwald Béla és Ferenczy Károly alkotásai is megtekinthetők. A tárlat részét képezi továbbá Perlrott Csaba Vilmos eddig még sosem kiállított Nagybányai utca című alkotása, valamint az igazi ritkaságnak számító Napfényes utca Nagybányán című Bálint Rezső-festmény, akitől meglehetősen kevés kép maradt fenn. 

A kiállítás közel negyven év alkotásain keresztül a nagybányai alkotóközösség több nemzedékét is bemutatja a látogatóknak – például Ferenczy Károly idősebbik fiának, Valérnak egy képét is megcsodálhatják, de Boromisza Tibor festőművész több képe is a kiállított darabok között található.

A kiállítást Baán László, a budapesti Szépművészeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg, a megnyitón pedig többek között Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere, Ionel Bogdan, a Máramaros Megyei Tanács képviselője, valamint Pacsay-Tomassich Orsolya, a Közép-európai örökség program képviselője köszöntette a résztvevőket. Az esemény főtámogatója a Közép-európai örökség program és az Ernst Galéria, partnerei pedig a Máramaros Megyei Művészeti Múzeum, a Máramaros Megyei Tanács, valamint a Modernism.ro.

A kiállítás mellett magyar, román és nemzetközi képzőművészek részvételével nyári alkotótábor is nyílik az egykori művésztelep helyén. Mindez ugyanakkor csak az első lépése egy hosszú távú, komplex kulturális missziónak. Ennek érdekében a Közép-európai örökség program fenntartója megvásárolta a Nagybánya történelmi központjában található, impozáns Teleki-házat, amely felújítását követően kulturális programoknak, művészeti kiállításoknak adhat majd helyet. 

A kiállítás méltó kezdete a nagybányai festőiskola hagyományait újjáélesztő terveinknek. A cél nem csupán a kiemelkedő művészeti alkotások bemutatása minél szélesebb közönségnek, de egyben segíteni is kívánjuk a jövő festőnemzedékeit az alkotásban és fejlődésben

– emelte ki Pacsay-Tomassich Orsolya, a Közép-európai örökség program képviselője. 

„A Máramaros Megyei Művészeti Múzeumba először érkezik jelentős vendégtárlat az anyaországból: ez igazi hazatérés az itt szereplő remekművek számára, melyek mindegyike valamely jelentős magyarországi magángyűjtemény jeles darabja. S velük együtt van jelen a bizonyosság, hogy Nagybánya kitörölhetetlen nyomot hagyott a magyar művészet történetében” – tette hozzá Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

„A nagybányai festőiskola hatása megkérdőjelezhetetlen, olyan szellemi örökséget alapoztak meg, amely évtizedeken át befolyásolta a következő generációk látásmódját. A nagybányai festők századfordulót követően született alkotásainak hihetetlen frissessége és ereje, valamint megalkuvást nem ismerő kifejezésmódja ma is mellbevágó. Túl a korra jellemző művészeti stílusirányzaton, hordoznak egy különleges egyediséget, amely Nagybányán született meg. Ez a nagyszerűség és különlegesség az, amely miatt a nagybányai alkotók nemcsak a hazai, hanem az egyetemes művészeti kánon ünnepelt és elismert alkotói” – emelte ki Eleni Korani, a kiállítás kurátora, az Ernst Galéria tulajdonosa.

A kiállítás július 24-e és szeptember 24-e között látogatható a nagybányai Máramaros Megyei Művészeti Múzeumban.

A Közép-európai örökség programról:

A 2020-ban alapított Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány programjának célja, hogy a közép-európai régióban műemlék vagy műemléki védelemben nem részesülő, de kulturális, történelmi, művészeti, építészeti értékkel rendelkező épületeket vásároljon, azokat felújítsa, korszerűsítse, majd az ingatlanok hasznosítására új koncepciót alakítson ki, valamint kulturális értékmentő projekteket valósítson meg. A program célja olyan értéket teremteni, amelyből az érintett országok és települések valamennyi közössége részesülhet. 

Borítókép: Kiállítással és alkotótáborral élesztik újra a nagybányai festőiskolát az egykori művésztelep helyén (Forrás: Goodwill Communications)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.