Luxemburg grófja a mai korhoz igazítva

Újragondolta Lehár Ferenc Luxemburg grófja című operettjét Szente Vajk, és milyen jól tette. Hiszen egy teljesen új, modern, musicalelemekkel tűzdelt előadás született, amelynek a humor és Sir Basil a fő mozgatórugója. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészei pedig szemmel láthatóan lenyűgözték a Margitszigeti Színház közönségét.

2023. 07. 13. 14:00
Luxemburg grófja
Fotó: Gálos Mihály Samu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klasszikus művek aktualizálása magában hordozza annak a csapdáját, hogy túlgondolt, túl modern, értelmezhetetlen előadás születik, s elvész az alkotás igazi értéke, rezüméje. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Margitszigeten bemutatott Luxemburg grófjával szerencsére nem ez történt, hanem éppen az ellenkezője. Ugyanis Szente Vajk és Galambos Attila bár teljesen átdolgozta Lehár Ferenc operettjének eredeti szövegkönyvét, amelyet Alfred Maria Willner és Robert Bodanzky jegyez, zseniálisan megtartották az eredeti történetet, a fontos jeleneteket, a zenéket. Szente Vajk pedig rendezőként nagyszerűen kapcsolata össze mindezt látványos musicalelemekkel, valamint számos irodalmi, filmes és képzőművészeti utalással.

Luxemburg grófja
Jelenet a Luxemburg grófja című előadásból. Fotó: Gálos Mihály Samu

A Luxemburg grófja története jól ismert

Sir Basil szerelmes Angèle Didier-be, az Opera dívájába. Feleségül szeretné venni, de nem házasodhat rangján alul. Ezért olyan arisztokrata származású férjet keres neki, aki hajlandó ideig-óráig látszatházasságot kötni. Erre a legalkalmasabb jelölt René, Luxemburg grófja, aki rengeteg pénzért cserébe vállalkozik arra, hogy Angèle-t feleségül vegye anélkül, hogy valaha látta volna. Ám ahogy az várható, Angèle és René nem sokáig maradnak ismeretlenek egymás számára.

A darabban a szerelmesek körül forog természetesen minden, de Szente Vajk ügyesen és szellemesen a mai világunkra is reflektál különböző kiszólásokkal, poénokkal. Ráadásul az egyik jelenetben a közönséget is bevonja az előadásba, ami egyáltalán nem szokványos manapság az operettek esetében.

Az előadás minden kétséget kizáróan Sir Basilt, a McDonald-szigetek kormányzóját alakító Járai Máté jutalomjátéka, aki tökéletesen eljátssza a különc karaktert, miközben színészi eszköztárának árnyalatait is megmutatja: énekel, táncol, nevettet, minden mozdulata átszellemült és ő az, aki a cselekményt mozgatja. Központi figura, mégis jól ráérez, mikor kell háttérbe vonulnia, s átadnia a helyét a kollégáinak. 

Angèle Didier karakterét kellő érzékenységgel formálja meg Bori Réka, aki szemmel láthatóan összeszokott párost alkot a Luxemburg grófját alakító Koltai-Nagy Balázzsal.

Bár mindketten remekelnek mind színészi játékban, mind éneklésben a színpadon, a show-t mégis Járai Máté viszi el.

A Luxemburg grófja átírása, aktualizálása a mai kor igényei szerint kifejezetten jót tett a darabnak, mert az eredeti operett poénjai nem feltétlenül működnének ma. Ám a frissített, modernizált poénok, kiszólások, utalások félreérthetetlenül működnek.

Luxemburg grófja
Koltai-Nagy Balázs és Bori Réka a Luxemburg grófja operett egyik jelenetében Fotó: Gálos Mihály Samu

Profi munkát látunk, Szente Vajk és Galambos Attila mindent patikamérlegen mért ki. 

Így egy feszes, pörgős, fergeteges előadás született, amely pillanatok alatt beszippantja a nézőt egy különös, bohém, párizsi világba, ahol a festészet is nagy hangsúlyt kap. Elég ha Rákay Tamás festményszerű díszleteire vagy Kovács Yvette Alida a XX. század eleji divatot a maival tökéletesen ötvöző, gyönyörű jelmezeire pillantunk.

A zene, a helyenként új, helyenként régi operettdalok és a musicalelemek  mellett a látvány is nagyban hozzájárul ahhoz, amit ez az előadás sugallni akar. És elsőre talán furcsa szembesülni vele, de 

az operett musicalszerűsége, a különböző stílusok keveredése nem kioltja, hanem erősíti egymást, s új kontextusba helyezi az operettről alkotott képünket.

Szente Vajk rendezése rámutat valami nagyon fontosra: az operetteknek olyan jellegű aktualizálására, a mai korba való átemelésére lenne szüksége, mint a Luxemburg grófja esetében. E darab ékes példája lehet ennek az útnak. Hiszen ez esetben a befogadhatóság, a közönség szórakoztatása nem ment az eredeti mű és a minőség rovására.

Borítókép: Jelenet a Luxemburg grófja című operettből (Fotó: Gálos Mihály Samu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.