Minőségi összművészet a Káli-medence szívében

Kezdjük a bajusszal! A bajusz ugyanis, mint azt Arany Jánostól is tudjuk, egy életet tud teljessé tenni, hiánya pedig örök nyomorúsággá változtatni. A bajusz férfias, nemes, jellemes ember sajátja, nem csoda hát, ha a hamarosan kezdődő ötödik Kőfeszten központ szerepet kap a bajuszmustra, a bajuszosok, zenészek, vitézek, pásztorok, közelről és messziről jött vendégek felvonulása, de lesz bajuszfabrikáló kézműveskedés, sőt találkozhatunk hagyományos borbélymesterrel, aki a program beharangozója szerint igazít, peder, szappanyoz és beretvál…

2023. 07. 31. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Persze mindezt csak elöljáróban, érdekességként érdemes elmondani, hiszen a Kőfeszt, a nyugalom fesztiválja idén augusztus 2–6. között több mint kétszáz rendkívül igényes és tartalmas programmal várja a Káli-medencében és a környékbeli településeken az érdeklődőket.

Csúri Ákos, a Kőfeszt megálmodója és főszervezője arra hívta föl a figyelmet, hogy az immár hagyományosnak tekinthető Balaton-felvidéki rendezvény továbbra is pályázati támogatásokból működik, ezért a szervezők nem kényszerülnek arra, hogy a minőségi programkínálatot lerontva igénytelen piaci bóvlival biztosítsák a kiadásaik megtérülését. A hagyományos helyszínek – Kővágóörs, Kékkút, Köveskál, Szentbékkálla, Salföld, Pálköve, Révfülöp és Balatonhenye – mellé tavaly Ábrahámhegy, idén Badacsony csatlakozott, de további terjeszkedésben nem gondolkodnak a szervezők, mert úgy vélik, hogy több települést bevonva már a művészek is és a közönség is elveszítené a kapcsolatoknak azt a bensőséges jellegét, ami most meghatározza a fesztivált.

Gyermekelőadás a Kőfeszten. Fotó: Kulcsár István

Azt szeretnénk, hogy a közönség és a művészek találjanak kapcsolatot egymással, figyeljenek egymásra, a muzsikusok, táncosok, előadók ne siessenek a következő helyszínre, hanem fellépésük után kötetlen formában is tudjanak maradni, beszélgeti, borozgatni az érdeklődőkkel.

A várható programok közül – a Kiskunfélegyházáról ide érkezett bajuszfesztiválon túl – érdemes megemlíteni a Fereczi György és az 1ső Pesti Rackák–Pál István Szalonna és bandája–Modern Art Orchestra trió Petőfi 200, a Szent Efrém Férfikar, illetőleg Tóth Gabi SzívbeEmelő kővágóörsi, a Liszt Ferenc Kamarazenekar kékkúti koncertjét.

A Pusztai róka nomád hagyományőrző egyesület köveskáli lovas harci bemutatóját vagy azt a kerekasztal-beszélgetést, amelyet a trianoni tragédiáról és a talpra állásról tartanak a Múlt-kor történelmi magazin meghívott előadói. Mindezek mellett természetesen lesz néptánc és népzene, táncház és kézműves-foglalkozás, vásári komédia és irodalmi előadás, mesemondó est gyerekeknek és szigorúan felnőtteknek, interaktív gyerekműsor és bábszínház, komondorbemutató és gólyalábas felvonulás.

A Kőfesztnek az a küldetése, hogy a színvonalas élmények mellett szellemileg is gyarapodjon, aki ide eljön. Valamennyi programunk alkalmas erre, de talán jó, ha elmondom: a Pusztai róka nomád hagyományőrző egyesület tagjai a lovas harci bemutató közben olyan történelmi, kultúrtörténeti előadást tartanak, hogy a figyelmes érdeklődők akár szakdolgozatot is írhatnak utána

– fogalmazott a főszervező.

Az ötödik alkalommal megrendezett fesztivál idén Cseh Tamás nyolcvanadik születésnapjáról is megemlékezik, ahogy az öt évvel ezelőtti első rendezvény a nagyszerű előadó halálának tizedik évfordulójához is kapcsolódott.

A közönség és az előadó élénk eszmecseréje a tavalyi Kőfeszten. Fotó: Kőfeszt/Kulcsár István

Aki esetleg amiatt aggódna, hogy a rendkívül tömény kulturális kínálat mellett vajon jut-e idő strandolni, azokat is megnyugtatta Csúri Ákos.

Tudjuk, hogy augusztus eleje a nyári szabadságolások legfontosabb időszaka. Ezért úgy osztjuk be az időt, hogy az érdeklődőknek a strandolásra is legyen lehetőségük. Ugyanakkor mindenkit arra buzdítunk, hogy a pálkövei strandra menjen, ahol lesz színpadi műsor és lesz árnyékos gyermekfoglalkozás. Tavaly a közönség a vízből nézte a rendezvényt, pancsolva tapsoltak az előadóknak.

Talán erre idén is lesz lehetőség.

Borítókép: Tavaly is sokakat vonzott a Kőfeszt (Fotó: Kőfeszt/Kulcsár István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.