Nézz meg ön is Keleti Éva életművét!

Amit még nem láttatok… Keleti Éva címmel nyílt fotókiállítás az Aranytíz Kultúrházban. A tárlat július 13-tól augusztus 20-ig ingyenesen látogatható.

Magyar Nemzet
Forrás: MTVA2023. 07. 13. 18:31
null
Keleti Éva fotóművész Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyéves előkészítő munka előzte meg az MTVA nagyszabású Keleti Éva-életműkiállítását. Az egyedülálló anyag létrejöttében kulcsszerepet töltött be az MTVA Archívuma. A közmédia munkatársai havonta akár 35 ezer képkockát képesek digitalizálni a kultúrkincsek megőrzésének érdekében. Keleti Éva munkáiból több százezer fotót őriznek a tekintélyes, mintegy 13 millió fotónegatívból álló gyűjteményben. 

Keleti Éva
Amit még nem láttatok... Keleti Éva (Forrás: MTVA)

 

Az MTVA Archívumának internetes katalógusában a felvételek bárki számára hozzáférhetők.

Exkluzív kiállítás nyílt július 13-án az MTVA szervezésében Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész eddig soha nem látott alkotásaiból. A fotográfus a teljes szakmai portfóliója és öröksége gondozására az MTVA Archívumot kérte fel, ezzel elismerve a közmédia munkatársainak szakmai felkészültségét és a fotóanyag fennmaradásához biztosított legmodernebb technológiai környezetet. Az MTVA Fotóarchívumát 2021 óta bővítő gyűjteményi darabok jelentőségéről, valamint a vállalat kulturális értékmegőrző munkájáról Répászky Lipót, az archívum vezetője beszélt csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Az elmúlt egy évben több mint 130 ezer képet néztek át együtt Keleti Éva és az MTVA Archívumának munkatársai. A művésznő saját maga is rácsodálkozott, mennyi elfeledett alkotást fedeztünk fel a digitalizáláskor. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nemcsak alapinformációk – a képek készülésének ideje és helye – állnak rendelkezésünkre, hanem az alkotó segítségével reprodukálni tudjuk az egész életművét

 – hangsúlyozta az M1 Ma reggel című műsorában az MTVA Archívumának vezetője. Répászky Lipót hozzátette, az Magyar Távirati Iroda Fotóarchívuma már egészen az 1910-es évektől kategorizál, őriz és rendszerez. Keleti Éva életművének 1976-ig készült darabjai emiatt már korábban is a közmédia birtokában álltak, tavaly azokat az alkotásait vásárolta meg a fotográfustól a vállalat, amelyek ezután készültek.

Az MTVA Archívumának teljes gyűjteménye megközelítőleg 13 millió fotónegatívból áll. 

Ahhoz, hogy a Magyarországon egyedülálló fotókincsgyűjtemény az utókor számára is elérhető legyen, kulcsfontosságú az archívum magas színvonalú szakmai munkája. Az állagmegőrzés érdekében folyamatosan digitalizálják, javítják a múlt megismételhetetlen, örök érvényű pillanatait. „Az archívum munkatársai havonta akár 35 ezer képkockát tudnak digitalizálni” – emelte ki Répászky Lipót.

A komplex archívumban az MTI fotói és egyéb sajtókiadványai mellett helyet kapnak híranyagok, a rádió- és mozgóképarchívum darabjai és a kottatár is. A közmédia szakembereinek munkája a különböző sajtótermékek korszerű megőrzése mellett könnyű és gyors áttekinthetőséget is biztosít. Az MTVA szervezésében megvalósult Keleti Éva-életműkiállítás 94 fotója – továbbá a fotográfus teljes, közel 400 ezer felvételt tartalmazó szakmai portfóliója – elérhető az MTVA Archívum – Nemzeti Fotótárban is.

Az MTVA Amit még nem láttatok… Keleti Éva című kiállítása július 13. és augusztus 20. között, a hét minden napján 10 és 18 óra között ingyenesen látogatható a budapesti Aranytíz Kultúrházban.
Borítókép: (Fotó: Teknős Miklós)

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.