A mesterséges intelligenciának nem jár szerzői jogvédelem

Egy amerikai bíróság kimondta: csak emberi alkotók kaphatnak jogi védelmet.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2023. 08. 30. 12:06
Mesterséges intelligencia
Mesterséges intelligencia Forrás: Science Photo Library/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai törvények értelmében a szerzői jogvédelem nem vonatkozik olyan alkotásra, amelyet mesterséges intelligencia hozott létre emberi közreműködés nélkül – mondta ki egy washingtoni bíróság. Csak emberi alkotások érdemelnek szerzői jogvédelmet – jelentette ki Beryl Howell bíró a Reuters szerint. A döntés azután született, hogy a hatóság elutasította Stephen Thaler feltaláló szabadalmi kérelmét, amellyel azokat az alkotásokat védette volna le, amelyeket mesterséges intelligenciát használó rendszere, a DABUS  hozott létre. Thaler más országokban, többek között az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Szaúd-Arábiában is kérelmezte a DABUS-szabadalmakat, mérsékelt sikerrel. 

A mesterséges intelligencia által létrehozott A Recent Entrance to Paradise című kép
A mesterséges intelligencia által létrehozott A Recent Entrance to Paradise című kép (Fotó: Wikimedia) 

Thaler ügyvédje közölte, nem értenek egyet a döntéssel és fellebbezni fognak. Az amerikai szerzői jogi hivatal viszont üdvözölte a bíróság döntését. 

 

Mesterséges intelligencia: eszköz vagy alkotó?

Az irdatlan sebességgel fejlődő mesterséges intelligencia egyre több problémát vet fel, gyakran tulajdonjogi kérdésekkel kapcsolatban is. 

Nemrég egy művész, Kris Kashtanova akarta levédetni a mesterséges intelligencia által generált képeit, amit az amerikai szerzői jogi hivatal elutasított, noha az alkotó azzal érvelt, hogy a Midjourney-rendszer az alkotói folyamat része volt. 

– A szerzői jog új határai felé közeledünk, ahogy a művészek a mesterséges intelligenciát is felveszik az eszköztárukba – jelentette ki Howell bíró, hozzátéve, ez kihívást jelent a szerzői jogok számára. A Thaler-ügy azonban szerinte közel sem ilyen összetett. 

 

Ember nélkül nincs jog

Thaler 2018-ban kérvényezte a szerzői jog bejegyzését A Recent Entrance to Paradise című képzőművészeti alkotásra, amelyet állítása szerint a mesterséges intelligencia emberi közreműködés nélkül hozott létre. 

A hivatal elutasító határozatában azonban úgy érvelt, a kreatív alkotásoknak emberi szerzőkkel kell rendelkezniük ahhoz, hogy védelemben részesülhessenek. 

Borítókép: A mesterséges intelligencia nem ember (Forrás: Science Photo Library/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.