Kolozsváron is látható a magyar futball alulnézete, a Hátsó füves kiállítás

Kedden, a Kolozsvári Magyar Napok keretében Hátsó füves – barangolás a magyar futball rejtett tájain címen nyílt fotókiállítás. A tárlaton Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírója és Péter László sportszociológus beszélt a képek hátteréről, a falusi labdarúgás ismeretlen világáról.

Tóth Gábor
2023. 08. 16. 13:00
Hátsó füves kiállítás. Füzér vár.
Hátsó füves kiállítás. Füzér vár. Fotó: Hátsó füves Forrás: Hatsó füves
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csillag Péterrel a Nemzeti Sport újságírója, a Hátsó füves projekt főszervezője megkeresésünkre elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy számos magyarországi helyszín után és néhány héttel a székelyudvarhelyi bemutatót követően immáron Kolozsváron is látható vált a kiállítás. A bemutatott fényképfelvételek a Kárpát-medencei falusi labdarúgásának egy-egy jellemző pillanatát idézik meg.

Hátsó füves
Hátsó füves futballélet Alsóbereckin (Fotó: Koncz Márton / Nemzeti Sport)

Emlékeztetett arra, hogy az anyaggyűjtés 2015-ben indult meg a Nemzeti Sportban azzal a céllal, hogy a falvak futballkultúráját, társadalmi hátterét bemutassák.

Azóta több mint 250 magyarországi és határon túli település „labdarúgó tablóját” készítették el, ahol a helyi, jellegzetes pillanatokat igyekeztek megörökíteni írásban, képen és mozgóképen.

Az elmúlt évek törzsanyagát a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum fogadta be, ahol önálló kiállítás is nyílt a Hátsó füves gyűjtéseiből.

 

Hátsó füves Kolozsváron

 

Csillag Péter kiemelte, hogy a mostani fotókiállításon az elmúlt nyolc év képeiből látható válogatás. Tíz kiváló fotóriporter – Balogh László, Földi Imre, Korponai Tamás, Mirkó István, Móricz-Sabján Simon, Reviczky Zsolt, Szabó Miklós, Török Attila, Tumbász Hédi, Veres Viktor – felvételei tekinthetőek meg Kolozsváron.

Az újságíró elmondta, hogy eddig sem korlátozódott a figyelmük csupán az anyaországra. A Nemzeti Sport fotórovat-vezetőjével, Szabó Miklóssal idén tavasszal számos székelyföldi településre ellátogattak, hogy megismerhessék az ottani labdarúgást alulnézetből, kiegészítve a Mirkó Istvánnal, a Magyar Nemzet fotóriporterével végzett 2019-es erdélyi terepmunkát.

Az, hogy ma mit jelent az erdélyi labdarúgás, illetve, hogy hogyan jelenik meg a magyarság identitása, az nagyban függ a földrajzi helyzettől. Székelyföldön, ahol jellemzően többségben magyarlakta településeknek a csapatai játszanak egymással, a labdarúgás identitásőrző szerepe könnyen tetten érhető.

Megtudjuk, hogy Székelyföldön még ma is önszerveződő szellemben zajlanak a körzeti bajnokság mérkőzései, kis helyi csapatok között, akik maguk gondozzák, vonalazzák a pályájukat. Van, aki a kispadot ácsolja, más az öltözők karbantartásában segédkezik, ki-ki a maga tudása szerint tesz hozzá valamit a közös sikerekhez. 
– Ennek a természetességnek megvan a romantikája. Ez az önszerveződés és tenni akarás erény és érték. Sajnos ez az odaadás sok helyen Magyarországon már kiveszett – teszi hozzá az újságíró.

Megtudjuk, hogy ha az erdélyi szórványmagyarság vidékén esetenként a mérkőzés felszínre hoz is etnikai ellentéteket, a futball nyelve univerzális. 

A pályán a szabályok mindenkire egységesen vonatkoznak, a meccs utáni kézszorítás nem maradhat el.

 

Hátsó füves
Hátsó füves kiállítás a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával (Fotó: Manases Sándor)

A fotókiállítás ezt a többletet, a helyi értékekre épülő futballkultúrát mutatja be, a falusi derbik hangulatával. A Hátsó füves – barangolás a magyar futball rejtett tájain című fotókiállítás a következő napokban Kolozsváron a magyar labdarúgás ismeretlen vidékére csábítja a labdarúgás szerelmeseit. A fotótárlat megtekinthető a kolozsvári Szabók bástyájában augusztus 27-ig.

 

Borítókép: Labdarúgók a  füzéri vár előtt (Fotó: A Hátsó füves hivatalos Facebook-oldala)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.