Megnézheti Petőfit Erdélyben

Premier előtti vetítésen láthatta a közönség a Petőfi Sándor életéről szóló ismeretterjesztő filmet a kolozsvári magyar napokon.

Magyar Nemzet
2023. 08. 16. 21:20
Petőfi Sándor
Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én! televíziós bemutatója a Kolozsvári Magyar Napokon. Fotó: Vakarcs Lóránd Forrás: Video Pontes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden, a kolozsvári magyar napok keretein belül mutatták be a Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én! című ismeretterjesztő filmet, amely Petőfi Sándor erdélyi útjait mutatja be. A premier előtti vetítést a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karán tartották meg. A mozi elkészítését az MTVA rendelte meg a Petőfi-emlékév kapcsán.

Petőfi Sándor
Az új Petőfi-film: Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én! (Forrás: Video Pontes/Vakarcs Lóránd)

A vetítésen Szenkovics Dezső dékán és a Mile Balázs, a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezető konzulja méltatta a mozit. Kiemelte, hogy  Petőfi Sándorról hiánypótló ismeretterjesztő film készült, amely új oldalairól kívánja bemutatni a költő életét és munkásságát. 

Kevéssé ismert, hogy a tragikus sorsú költőfejedelem eltöltött egy évet Erdélyben, ezeknek az utazásoknak a részleteit mutatja be a Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én!

 

A sokoldalú Petőfi 
 

A film rendezője és forgatókönyvírója Maksay Ágnes, illetve a szakmai konzulens, T. Szabó Levente olyan mozit szeretett volna készíteni, amely hitelesen mutatja be Petőfi életrajzának Erdélyhez kötődő epizódjait, így az eredeti helyszíneket bejárva ismerhetjük meg a költő életét. A tényszerű információk mellett egy-egy helyi anekdotát is bemutattak az alkotók. Így megismerhetjük az 1846-os erdélyi utazását, valamint az 1849-es év, szabadságharccal teli eseményét is.

Maksay Ágnes a Maszol.ro-nak adott interjúban szólt arról, hogy Petőfi Sándor alakját többféleképpen kívánták bemutatni. Benne van a történelmet és a közvéleményt alakító harcos politikus, a népi ihletettségű „populáris románc médiasztár”, valamint az érdeklődő utazó alakja is, aki mindent megfigyel és feljegyez Erdélyben.

A Video Pontes Stúdió produkciója, a Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én! televíziós bemutatója ősszel várható.


Borítókép: Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én! bemutatója a kolozsvári magyar napokon (Fotó: Video Pontes/Vakarcs Lóránd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.