Mesterek a Vár fokán – Gazdag programkínálattal készül a Mesterségek ünnepére a Hagyományok Háza

Az idén 37. alkalommal rendezik meg a Mesterségek ünnepét a budai Várban augusztus 18–20. között. A Hagyományok Háza 2000 óta van jelen az eseménysorozaton, s idén is gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket.

Magyar Nemzet
Forrás: Hagyományok Háza2023. 08. 15. 11:14
null
Fotó: Dusa Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hagyományok Háza stábja a budai Várban a Mesterségek ünnepén a Honvédszobor előtti árnyékos, ligetes területen rendezkedik be, ami az elmúlt évi tapasztalatok alapján bevált, s igencsak közönségcsalogató helyszín – idézi a Hagyományok Háza közleménye Zsille Dóra kulturális szervezőt. Mint mondta, nem titkolt céljuk, hogy a Hagyományok Háza programjaiból nyújtsanak egy kis ízelítőt, hiszen az intézmény légvonalban is csupán néhány száz méterre fekszik a várbeli ünneptől. Idén – nem először –, a kézművesek állnak a középpontban. Egy újdonsággal is szolgálnak: Mesterutak? Út a mesterekhez? címmel a Hagyományok Házában dolgozó kézműves mesterekkel rendeznek beszélgetést naponta három alkalommal a színpadon. E bemutatkozásokon a mesterek az életpályájukat tárják a hallgatóság elé; miért is választották egykor az adott szakmát, hogyan tekintenek vissza munkásságukra, s tudásukat miként tudják másokkal is megosztani modern világunkban.  

A gyerekek kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek
A gyerekek kézműves-foglalkozásokon is részt vehetnek (Fotó: Dusa Gábor) 

A gyermekprogramokra neves előadókat kértek fel szerepelni, így Navratil Andrea, Szalóki Ágnes és Balogh Melinda is színpadra lép. Délután a kézműves-foglalkozásokon kívül bábszínház, mesemondás, aprók tánca produkció szórakoztatja a legkisebbeket. Idén a Fabatka játszóház mellett a Merende Műhely is várja a családokat a Mennyit bír a búzaszem? – nevű cselekvő-mesélő foglalkoztatóval. Ezen a gyerekek is tüsténkedhetnek a konyhában. 

Ez a program jól illeszkedik a Mesterségek ünnepe idei mottójához: 2023-ban a Petőfi év kapcsán a Befordultam a konyhába című vers ihletése alapján a konyha és eszközei lesznek a fókuszban. 

 Az esti programok már fiataloknak és felnőtteknek egyaránt szólnak, akik a Zeneakadémia hallgatóiból összeállt együttesek zenei produkcióinak tapsolhatnak; valamint hangszerbemutatón és énektanításon vehetnek részt.

Borítókép: Sokféle programmal készül a Mesterségek ünnepére a Hagyományok Háza (Fotó: Dusa Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.