időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo
Józsa Judit kerámiaszobrász művei a Magyarságkutató Intézetben

Ősi magyar értékek szoborrá formázva

Magyar Nemzet
Forrás: MKI
2023.09.21. 16:50
Ősi magyar értékek szoborrá formázva

A magyarság eredetének, küldetéstudatának, őseink hagyományainak és a keresztény értékek ismeretének fontosságát hangsúlyozta Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke azt intézmény szeptember 21-én eseményén.

Magyar örökség című kiállítási anyagának három remekművét adta át ünnepélyes keretek között Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész a Magyarságkutató Intézet számára. 

Kásler Miklós és a művész, Józsa Judit
Az alkotó, Józsa Judit és Kásler Miklós (Fotó: Magyarságkutató Intézet (MKI))

A három műalkotás címe: Magyar erények keresztje, Magyar írásbeliség – Rovásírás, Magyar nyelv – Anyanyelv. 

Józsa Judit műalkotásainak üzenetét megfogalmazva elmondta: az alkotásban fontos szerepet játszott Aquinói Szent Tamás erénytana,

 ugyanis ez alapján fogalmazta meg és képzelte el azokat az erényeket, amelyeket alapvetőnek érez a magyar nép életében is. Így három isteni – a hit, a remény, a szeretet – és négy emberi – az okosság, az igazságosság, az erősség és a mértékletesség – erényre esett a választása. 
 

Kiválasztotta továbbá a magyar nép jellemvonásai közül a hét legfontosabbat

 – hazaszeretet, összetartás, vallásosság, hősiesség, bátorság, kreativitás, büszkeség. A szobrász a művein keresztül olyan fontos kérdésekre keresett választ, hogy vajon milyenek vagyunk mi, magyarok, milyen erényekkel rendelkezünk, mire lehetünk büszkék, valamint mit jelent a magyar örökség, amelynek megőrzésében a család szerepének fontosságát emelte ki.

 

Borítókép: Az ünnepélyes átadás pillanata (Fotó: Magyarságkutató Intézet)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.