Pacifista kiállítás a tokaj-hegyaljai Tállyán

A Legyen vége már! című pacifista kiállítás ötlete azért született meg, hogy a művészek kiálljanak a béke mellett és ezt kortárs művészeti alkotásokkal fejezik ki a háborúk és a kegyetlenségekkel szemben. A számos történelmi emléket őrző Tállyán pénteken 11 órakor nyílik a különleges csoportos tárlat, melyről Márton Péterrel, a tállyai Oroszlános Borbirtok tulajdonosával beszélgettünk.

2023. 09. 06. 5:30
pacifista
Fotó: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tállyai kiállítás címe nem más, mint Babits Mihály Húsvét előtt című pacifista verséből vett idézet, amely jelzi, hogy a legújabb kortárs művészeti tárlat apropója a háború szörnyűsége. A pénteken nyíló nemzetközi tematikus tárlat a kurátor, Gulyás Gábor pacifista felfogása mentén valósul meg. Eszerint nem létezik olyan morális ok, amely feljogosítja az embert más emberek meggyilkolására, épületeinek lerombolására, valamint az otthona elpusztítására. Tehát nem fogadható el olyan cél, amely szentesíti ezeket a tevékenységeket. Egyedülálló kezdeményezésként Tállyán olyan művészek munkái lesznek láthatók, akik ellenzik a háborút, és akik szeretnék, ha Ukrajnában mihamarabb véget érne az értelmetlen rombolás. 

pacifista
A  pacifista kiállítás egyik helyszíne a Mailloth-kastély. Fotó: Berger Anna

 

A pacifista kiállítás helyszínei

A neves hazai és külföldi alkotókat felvonultató rendhagyó művészeti projekt nem egy, hanem számos izgalmas helyszínen látható: az Oroszlános BorHotel udvarán és pincéjében, az Oroszlános Borbirtok halastavánál, a borbárjában, az evangélikus és a református templomban, az egykori katolikus leányneveldében, a Mailloth-kastélyban, a Huszita-házban, az Artistalle Műteremházban és az alkotóházban.

– Egy barátom hívott meg Tállyára, és ott is maradtam – válaszolt a békéscsabai származású Márton Péter, a tállyai Oroszlános Borbirtok tulajdonosa arra a kérdésünkre, hogyan lett a település a választott otthona. – A varázs akkor érzékelhető, ha eljön ide az ember. Látszik az épületeken, és érezhető a település miliőjén, hogy itt az emberek évszázadokkal korábban is tartalmas életet éltek. Ennek köszönhető, hogy számos kulturális és művészeti emlék található Tállyán, amelyekről sajnos kevesen tudnak. Ezek megismertetése is célja művészeti programjainknak – mondta. – A kiállításnak fontos a mondanivalója, és egy olyan helyszínen tartjuk, amely erősíti ezt. Például az evangélikus templom – ahol Kossuth Lajost keresztelték – az egyik kiállítóhely. A további helyszínek is híresek valamiről vagy érdekes történet fűződik hozzájuk – avatott be a kiállítás hátterébe Márton Péter.

Ismertetése szerint a Legyen vége már! című kiállításhoz kapcsolódóan a pénteki program része lesz egy pop up szabadtéri tárlat is, melyre bárki elhozhatja a munkáját, aki egyetért azzal, hogy nem fogadható el a háború, és akinek a műve nem sért személyiségi jogot vagy vallásos meggyőződést. A szabadtéri projekt helyszínéül a falu központjában kijelölt kerítések és kőfalak szolgálnak, kivéve, ha rossz idő lesz, mert akkor egy Tállya alatti borospince ad majd otthont a nyilvános tárlatnak. A programot követően feLugossy László és Szirtes János pacifista performanszával folytatódik az este, amelyre az Oroszlános étterem kertjébe várják az érdeklődőket. A pop up kiállításra a belépés ingyenes, de csupán szeptember 8-án látható. Az épületekben lévő alkotások belépőjegy vásárlásával megtekinthetők, az így keletkező bevételből a szervezők és a művészek az ukrajnai háborús áldozatokat támogatják. Az állandó kiállítási helyszíneken elhelyezett műveket egészen október 8-ig tekintheti meg a közönség úgy, hogy hétvégenként, megadott időpontokban, tárlatvezetésen is részt vehetnek.

– Elkészítettük a békebort is, ilyen kiállítás pedig még nem volt sehol, ahol ilyen sokszínű, sok nemzetből érkező kiállító ezzel a céllal gyűlt volna össze – tette hozzá Márton Péter. – Mindezt egy olyan környezetben, amely múltjával erősíti ezt a gondolatot.

Néhány kiállító: Asztalos Zsolt, Zarko Baseski (Macedónia), Berszán Zsolt (Románia), Bukta Imre, Keserű Ilona,Csurka Eszter, drMáriás, feLugossy László, Jiti Suruvka (Csehország), Jusuf Hadzifejzović (Bosznia-Hercegovina), Kusovszky Bea, Nagy Kriszta, Németh Ágnes, Oleg Kulik (Oroszország), Orosz István, Rabóczky Judit, Szirtes János, Verebics Ágnes, Victor Sydorenko (Ukrajna), Yoko Ono (USA), Zoran Todorovic (Szerbia) 

Borítókép: A kiállítás mottója Babits Húsvét előtt című versének kulcsmondata (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.