A szovjet fogságról, elhurcolásokról tartanak történészkonferenciát és emlékzarándoklatot Erdélyben

A második világháborús szovjet fogságról, ezen belül pedig az 1944. őszi, székelyföldi tömeges elhurcolásokról tartanak történészkonferenciát és emlékzarándoklatot november 3–4-én Erdélyben.

Forrás: MTI2023. 10. 28. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konferencia elsődleges célja összegezni a témában eddig Erdélyben, és kiemelten Székelyföldön elvégzett összefoglaló, illetve helytörténeti kutatásokat. További cél, hogy lehetőséget teremtsenek a székelyföldi kutatóknak eddigi eredményeik bemutatására, és ezáltal további emlékek, adalékok gyűjtésére, mentésére ösztönözzék őket.

A kétnapos rendezvénynek a felújított sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum ad otthont. Szervezői a Kolozs megyei Historikus Egyesület, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre és a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete. November 3-án „Azt mondták, csak néhány napi munka…”. A „málenkij robot” romániai változatai Erdélyben címmel tartanak tudományos ülésszakot, ahol magyarországi és erdélyi kutatók adnak elő, és a kérdéskörben megjelent legfrissebb könyveket is bemutatják.

A kutatók a nap zárásaként a székelyföldi elhurcolásoknak emléket állító Barcaföldvár, Foksány, Szovjetunió elnevezésű tárlat megnyitóján is részt vesznek a sepsiszentgyörgyi ’56-os Emlékmúzeumban.

November 4-én a résztvevői emlékzarándoklat keretében keresik fel azokat az erdővidéki településeket, ahonnan 1944 októberében tömegesen hurcolták a barcaföldvári, a foksányi, innen pedig a szovjetunióbeli fogolytáborokba magyar férfiak ezreit. A településeken emléktáblák hívják fel a figyelmet a történtekre, amelyeknél koszorúznak. Továbbá az egykori barcaföldvári fogolytábor helyén álló emlékműhöz is ellátogatnak és részt vesznek a hagyományos megemlékezésen.

A szervezők a konferenciával és tárlattal a nagyközönség érdeklődését is fel szeretnék kelteni a téma iránt, remélve, hogy akadnak még emberek, akik bekapcsolódnának a történtek minél szélesebb körű feltárásába.

Borítókép: A Szovjetunió lágereiben sokkal több magyart halt meg, minta a harctereken a második világháború hat éve alatt (Forrás: Terrorháza.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.