A magyar kultúra védőbástyája az a művész, aki a Szervátiusz Alapítvány tárlatán bemutatkozik

Az elmúlt húsz évben Szervátiusz Jenő-díjjal kitüntetett Kárpát-medencei művészek alkotásaiból nyílt kiállítás kedd délután a Csíki Székely Múzeumban, a tárlaton több mint hetven alkotás tekinthető meg.

Forrás: maszol.hu2023. 10. 06. 11:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szervátiusz Alapítványt maga a Kossuth-díjas szobrászművész alapította még 2003-ban feleségével, Klárával, a szintén szobrász édesapja, Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulóján, s ezzel együtt létrehozta a Szervátiusz Jenő-díjat, melynek célja ráirányítani a figyelmet a Kárpát-medencében születő magyar művészetre és magyar művészekre. 

Az elismerést a kuratórium évente adja át olyan alkotóknak, akik a nemzeti kultúra gyökereit felmutató, magas színvonalú művészetet hoznak, hoztak létre. 

Mindemellett Szervátiusz Klára 2018-ban megalapította a Szervátiusz Tibor-ösztöndíjat is, amit erdélyi művészeti oktatásban részt vevő diákok kapnak egy éves időtartamra. 

A tárlaton több mint hetven alkotás csodálható meg. Forrás: Csíki Székely Múzeum/Gegő Imre

A 120 éve született Szervátiusz Jenő előtt is tisztelgő kiállítás megnyitóján Karda-Markaly Aranka, a múzeum igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: 

– Jelmondatuk a „Művészetet anyanyelven”, s ez egyszerre meghökkentő és elgondolkodtató. 

Azonban végignézve jelen kiállítás anyagát teljesen egyértelmű, hogy mit is jelent ez a mondat.  Ilyenkor válik egyértelművé, hogy a magyar kultúra mindenhol jelen van. 

Az a tudás, ami az anyanyelvvel kezdődik, majd a mindennapi életünkbe, hagyományaink, zenei, irodalmi, építészeti műfajaink által belénk ivódik,

és természetes részévé válik létünknek, mindezek által minden magyar ember között létrejön egy közös kapocs, egy olyan nyelvezet, amely nem a hétköznapi kommunikációt jelenti, hanem a közös múltat, a letűnt korok hőseit, az ősök által használt szimbólumrendszereket, a népballadáinkat, a történelmünket idézi fel, mindezt különböző csatornákon közvetítve a néző, hallgató felé – mondta az intézményvezető, aki hozzátette, ha végigsétálunk a tárlaton, azt érezhetjük, hogy lakhatunk bárhol, bármelyik országban, a világ bármely pontján, a magyarságunk, nemcsak az irodalmon, a zenén, a történelmünkön keresztül, hanem a művészeten keresztül is összeköt bennünket.

A kiállítás november 30-ig, keddtől vasárnapig naponta 9 és 17 óra között látogatható a Csíki Székely Múzeumban.

 

Borítókép: A tárlaton Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor alkotásai is feltűnnek (Forrás: Csíki Székely Múzeum/Gegő Imre)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.