Lukács Sándor kapja a Páger Antal-színészdíjat

Lukács Sándor kapja a Páger Antal-színészdíjat. A döntést a szakmai kuratórium javaslata alapján a makói képviselő-testület szerdai zárt ülésén hozta meg – közölte Farkas Éva Erzsébet (Fidesz–KDNP) polgármester közösségi oldalán.

Forrás: MTI2023. 10. 25. 20:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A makói képviselő-testület 2001-ben döntött az elismerés alapításáról. A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. Az elismerést – a pandémia miatt elrendelt korlátozások időszakát leszámítva – hagyományosan Páger Antal születésnapjához, január 29-hez közeli napon adják át a makói Hagymaházban. Az ünnepségen a díjazott az oklevél mellett „Téni bácsi” – a Vígszínháztól, 80 éves korában kapott – arany pecsétgyűrűjének pontos mását veheti át.

Páger Antal hagyatékának egy része a Bajor Gizi Színészmúzeumban (Forrás: MTI/Soós Lajos)


Lukács Sándor 1947. július 21-én Miskolcon született, és 16 éves koráig a borsodi városban élt. Budapestre költözött, és érettségi után a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett. A főiskolán 1972-ben kapott diplomát, és Várkonyi Zoltán rögtön szerződtette a Vígszínházhoz, azóta is ennek a társulatnak a tagja. Első főszerepe a Kapás Dezső rendezte Don Juan volt, szerepelt a hetvenes évek két nagy sikerdarabjában is (Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Harmincéves vagyok). 

Pályája a mai napig töretlen, az évek során – nagy államférfiakat vagy épp gaz csábítókat megformálva – hiteles alakítást nyújtott klasszikus és modern drámákban, vígjátékokban egyaránt.

Lukács Sándor színművész (Forrás: Wikipédia/Csigó László)


Számos filmben is szerepelt, mint például a Madárkák, a 141 perc a befejezetlen mondatból, a Mephisto, a Kreutzer szonáta vagy A Hídember, de a filmvásznon nem kapott igazán számottevő feladatot. Gyönyörű orgánumát a szinkron hasznosította, ő volt Alain Delon magyar hangja, még a Paroles, Paroles című világslágerben is.
 

Népszerűségét főként a tévéfilmeknek köszönheti, az 1970-es évek közepétől a legkülönfélébb műfajú szerepeket alakította a drámai hőstől az operettbonvivánig, olyan történelmi alakokat formált meg, mint Mátyás király, Napóleon, Rubens vagy Petőfi Sándor. 

Sorozatokban is szerepelt: a Kisvárosban polgármestert, a Jóban-rosszban című sorozatban restaurátort alakított, és játszott az Aranyéletben is. Több hangoskönyv, köztük Márai Sándor műve, A gyertyák csonkig égnek szólal meg előadásában.
Lukács Sándor életének a költészet ugyanúgy része, mint a színészet. Első versét kilencéves korában írta, első verskötete 1985-ben jelent meg. Önálló estjein – az országot járva – saját költeményeit is megszólaltatja.


Borítókép: Lukács Sándor (Forrás: Facebook/Farkas Éva Erzsébet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.