Madách 200 – Budapesten elsőként mutatta be Tragédia című előadását a Háromszék Táncegyüttes

Többállomásos magyarországi turnéja során, Budapesten elsőként mutatta be az idén 200 éve született Madách Imre műve nyomán készült Tragédia című táncszínházi produkcióját az erdélyi Háromszék Táncegyüttes pénteken, a Nemzeti Táncszínház nagytermében.

Forrás: MTI2023. 10. 28. 16:10
MADÁCH Imre
Budapest, 2023. október 27. Jelenet a Háromszék táncegyüttes Tragédia címû táncelõadásán Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban 2023. október 27-én. A produkció az idén 200 éve született Madách Imre Az ember tragédiája címû mûve nyomán készült. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára az előadást megelőző beszédében azt mondta, kevés népnek és ritkán adatik meg, hogy egyszerre ünnepelhesse két világirodalmi szintű klasszisának kerek születési évfordulóját. A magyar ezen kevesek közé tartozik, hiszen idén Petőfi Sándor és Madách Imre születésének is 200. évfordulóját ünnepelhetjük – jegyezte meg.

MADÁCH Imre
Az előadást Madách műve nyomán gondolatébresztőnek szánták az alkotók (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A politikus szerint az Országgyűlés az évfordulók jelentőségéhez illően 2023-at Petőfi- és Madách-emlékévvé nyilvánította. 

Az idei emlékévet számos, Madách-emlékévhez méltó esemény fémjelzi: irodalmi rendezvények, színházi előadások, konferenciák, kiállítások, iskolai kirándulások, vetélkedők és egyéb programok. Példaként említette a Nemzeti Színház Madách Projekt 2023 című vállalkozását, valamint Vidnyánszky Attila rendezésében a színházi olimpiát.

Az ember tragédiája páratlan a világirodalomban, az eltelt másfél évszázadban a művészet szinte minden ágának képviselőit megihlette témagazdagságával, kérdésfelvetéseivel, nyelvi és gondolati magaslataival – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: ezen az estén valószínűleg a legősibb művészeti ág, a táncművészet szereplői tisztelegnek Madách emléke előtt. 

Azt mondta, a Háromszék Táncegyüttes műsorával „visszaugrunk” a szinkretizmus idejébe, amikor a tánc, a zene és a beszéd ősi egységet alkotott.

− Amit most látni fogunk, azt eltáncolt költeménynek is nevezhetjük − fogalmazott Szentmártoni János.

MADÁCH Imre
Jelenet a Háromszék táncegyüttes Tragédia című táncelőadásán Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a Nemzeti Táncszínház társszervezésében megvalósuló, október 25. és 28. közötti turnén Debrecenben, Kecskeméten és Budapesten láthatta a közönség a Könczei Árpád által rendezett előadást, amelyet Veszprémben is bemutatnak. Az előadás a Madách-emlékév és a 10. Színházi Olimpia keretében a KIM támogatásával valósulhatott meg.

A szervezők közleménye szerint a bemutatott összművészeti alkotásban – zene, tánc, mozdulat, látvány, film – a férfi-nő kapcsolatról, az egyén és tömeg viszonyáról, a hitről, a szerelemről és a szabadságról mesélnek. Azt írták, a határon túli együttes célja az erdélyi népzene- és néptánckultúra gyűjtése, megőrzése és továbbadása, valamint művészi értékű színpadi bemutatása, olyan előadások létrehozásán keresztül, amelyek méltón képviselik az erdélyi magyar néptáncművészetet.

Borítókép: Az idei emlékévet számos, Madách-emlékévhez méltó esemény fémjelzi (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.