Tóth Ilonka története képregényben

A népet szolgáltuk, Tóth Ilonka története címmel egy egészen új és egyedi formában ismerkedhetünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharccal, ugyanis a Képes Krónikák Kiadó képregényt készített a történelmi eseményről. A kiadvány kiemelten foglalkozik Tóth Ilona és bajtársai történetével. A könyv nem dokumentum-képregény, az események egy lehetséges, de ma már nem bizonyítható sorozatát mutatják be Sinonimo (Mészáros János) és Levi (Németh Levente) története alapján, Terebesi Gyula rajzaival.

Forrás: Képes Krónikák Kiadó2023. 10. 21. 11:00
Tóth
Fotó: Képes Krónikák Kiadó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„...aki harcol, nem látja, hogy mi történik körülötte. Amit tettem, azért vállalom a felelősséget, most pedig vége.” Tóth Ilona elítélt az utolsó szó jogán.

Tóth
Tóth Ilonka történetét dolgozták fel képregényben (Forrás: Képes Krónikák Kiadó)


Tóth Ilonka és bajtársai története

A képregény azt a történelmi tényt dolgozza fel, hogy a Kozma utcai Gyűjtőfogház udvarán 1957. június 28-án felakasztották Tóth Ilona ötödéves orvostanhallgatót. Állítólagos bűntársaival, Gyöngyösi Miklóssal és Gönczi Ferenccel már két nappal korábban végeztek a kommunista rendszer pribékjei. A budapesti fiatalokat az ÁVH-snak hitt Kollár István rakodómunkás 1956. november 18-i, brutális meggyilkolásában találták bűnösnek. Azóta tették fel a kérdést: Tóth Ilonkáék – a forradalom „szent ügyének” védelmében – valóban elkövették a gyilkosságot? 

Vagy a szabadságharcot leverő kommunista állampárt által elvárt, koholt vádak alapján meghozott igazságtalan és jogszerűtlen ítélet áldozataiként vonulnak be a történelembe? 

Az tény, hogy Tóth Ilonkáék valóban aktív részesei voltak a budapesti forradalmi eseményeknek. Akárcsak Szentgáli István ÁVH-s főhadnagy, aki fegyverrel védte a Pártszékházat. Sorsuk tragikus módon összekapcsolódik, amikor Szentgálit bízzák meg a Tóth-ügy nyomozásával.

 

A Képes Krónikák Kiadó

A Képes Krónikák Kiadót 2019-ben hozták létre. Évente három-négy könyvet, elsősorban történelmi képregényeket jelentetnek meg. A nemzetközileg is sikeres Királyok és keresztek-sorozat mellett külföldi kiadók ismert képregényeit is elhozzák Magyarországra, mint például a Delcourt-Soleil kiadó Rédemption sorozata, vagy a Glénat Conan válogatása. Az ’56-os képregény a Képes Krónikák Kiadó összeszokott szerzőpárosának, Németh Levente (Levi) és Mészáros János (Sinonimo) immár ötödik közös munkája. Terebesi Gyula, a kárpátaljai származású magyar rajzoló, grafikus, restaurátor rajzolta, aki jelenleg rajzot és festészetet tanít a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor tanszékén. A „Népet szolgáltuk” az első önálló képregénye.

Borítókép: Részlet a képregényből (Forrás: Képes Krónikák Kiadó)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.