Závogyán Magdolna: A Petőfi-emlékév szervesen beépült a nemzet emlékezetébe

A Petőfi-emlékév rendkívül gazdag programkínálata kivételes helyet kapott nemzeti emlékezetünkben, valamint hazánk kulturális életének palettáján – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kedden Kiskőrösön, a Petőfi 200 emlékév helyi záró rendezvényén.

Forrás: MTI2023. 10. 18. 9:00
Petőfi-emlékév
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Závogyán Magdolna az eseményen kiemelte: a kiemelt eseménysorozatra a kormány több mint kilencmilliárd forintot fordított, átérezve a történelmi lehetőséget egy olyan rendezvény- és fejlesztéssorozat megvalósítására, mely a Kárpát-haza kulturális intézményrendszerét és közösségeit egyaránt bevonta a múltidézésbe.

Petőfi-emlékév
A Petőfi-emlékév záró rendezvényét Kiskőrösön tartották. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mint mondta, a megemlékezésfolyam kilépett a magyarlakta területekről, hiszen a külképviseletek és a külföldi magyar intézetek programjaival Tokiótól Havannáig rendeztek tematikus kiállításokat, előadásokat és családi programokat. A színes programkínálat mellett az emlékévet Kárpát-medence-szerte megújuló intézmények is fémjelzik.

A kormány célja volt, hogy ez idő alatt valamilyen módon minden magyar találkozzon a költő és forradalmár alakjával

– fogalmazott.

Így országszerte állandó és mobil kiállításokat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, irodalmi emlékházak és egyéb kulturális intézmények megújítását, tárlatokat, közösségi kulturális tevékenységeket, eseményeket láthattak az érdeklődők.

Az egy éven át tartó Petőfi-busz-kiállítás ez év október közepéig 226 településen több mint hatvanezer látogatót vonzott, és több mint 15 ezer kilométert tett meg.

Závogyán Magdolna hangsúlyozta, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum égisze alatt működő Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete átfogó fejlesztési tervet dolgozott ki, melynek jegyében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 11 Kárpát-medencei Petőfi-emlékhely és további négy, a XIX. század kiemelkedő alkotóihoz köthető kultuszhely megújítása kezdődhetett el több mint 1,8 milliárd forint állami támogatásból. Ezek eredménye az is, hogy új kiállítással várja látogatóit a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum.

Az államtitkár kiemelten fontosnak nevezte az emlékév diákutazási programját, mely az 5–12. évfolyamon tanuló anyaországi és határon túli magyar diákoknak tett ingyenesen elérhetővé tematikus látogatásokat. Ezeken 929 osztály 22 ezer tanulója vesz részt november végéig. 

Mint rámutatott, a kormány értette és érezte annak felelősségét, hogy a Petőfi-emlékév sokkal több mint kötelező megemlékezés, a tisztelet formális kifejezése. Felismerte, hogy olyan nemzeti-szellemi összefogás történelmi lehetősége rejlik ebben az időszakban, mely nyomot hagy és identitásformáló erejű. Emellett különös értéke volt a programsorozatnak, hogy a hagyományos megjelenési formák mellett a ma emberének megszólítására alkalmas platformokat is igénybe vett, melyhez tartalmi és minőségi veszteség nélkül társult sokszor merész, modern hangvétel.

Závogyán Magdolna kifejtette: a Petőfi 200 emlékév meghatározó üzenete, hogy a nemzet memóriája nem szűkíthető és egyszerűsíthető le statikus képekre és unalmas klisékre. Az emlékezetnek lüktető dinamikája van, a valódi múltidézés alkotó és újító energiáktól feszülő, sziporkázó szellemi kaland és kihívás.

Fontos volt Petőfi Sándor alakját kiszabadítani a felszínes ismeretek béklyójából, és ráirányítani a figyelmet arra a gazdag, árnyalt örökségre, mely túlmutat tragikusan rövidre szabott életén és a nemzeti ikonná vált költő művészetén, tettein keresztül beszél a jelenkor emberének, fiataljainak hazaszeretetről, áldozatról és odaadásról.

 

Borítókép: Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár beszédet mond a Petőfi 200 emlékév helyi záró rendezvényén Kiskőrösön (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.