A közös totózás élménye, avagy Mese a 12 találatról

A Szélesvásznú történelem műsorsorozat most Makk Károly 1956 tavaszán készült filmjével foglalkozik, amelynek egyik különleges vonása, hogy négyen írtak hozzá forgatókönyvet, és csak 1957 márciusában mutatták be. A filmes háttérről Dudás Viktor filmszakértő, a történelmi vonatkozásokról László Ferenc kultúrtörténész mesél Zavaros Eszternek és Csatári Bencének.

2023. 11. 03. 15:00
Szélesvásznú történelem, Hír tv, Mese a 12 találatról
Fotó: Hír tv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várkonyi Zoltán egyedi narrációja kíséri Makk Károly politikamentes vígjátékát, a Mese a 12 találatról című filmet, mely valóban „kihagyta” a forradalmat. A szatirikus élű film forgatókönyvét Békeffi István, Jeney Imre, Bacsó Péter és Szász Péter írták, a történet pedig az élsportról, a sportfogadásról szól, ami ekkoriban azért propagandaeszköz is volt a hatalom számára. A labdarúgás ráadásul divatos téma volt a mozitörténelemben, nagyjából évtizedenként, ahogyan ezt Dudás Viktor hozzáteszi.

Szélesvásznú történelem, Hír tv, Mese a 12 találatról
 Dudás Viktor a stúdióban Zavaros Eszterrel és Csatári Bencével. Fotó: Hír TV

Ebben a filmben az ügyeskedő kisember a központi figura, a szereposztás pedig csupa nagy nevet vonultat fel: Darvas Iván, Ruttkay Éva, Garas Dezső, Psota Irén láthatók a főbb szerepekben, de a kisebbekben is olyan színészeket találunk, mint Kibédi Ervin vagy Váradi Hédi. Ráadásul megtudhatjuk, hogy Makk Károly, aki a Liliomfival debütált, szeretett is fiatal művészekkel dolgozni, ami részben a tehetséggondozás is volt számára. A korszak filmes kritikái a neorealista olasz és francia filmeket hozták párhuzamnak, ezek erőteljesen hatottak is a Mese a 12 találatról képi világára. Akik szeretik a régi Budapest utcáit, tereit felidézni, nem is csalódnak a fekete-fehér alkotást nézve.

Szélesvásznú történelem, Hír tv, Mese a 12 találatról,
László Ferenc az ötvenes évekről mesél a Szélesvásznú történelem adásában. Fotó: Hír TV

László Ferenccel a történelmi hátteret beszélik végig a műsorvezetők, és 1956 határvonaljellegéről is szó esik. 1957-ben lazult a kultúrpolitikai helyzet, átmeneti időszakot éltünk, bizonytalanság uralkodott 1956 forradalmának megítélése kapcsán. Példa erre, hogy A Mese a 12 találatról-ban Somló István, a tipikus polgári színész végre nem negatív figurát alakított, vagy hogy Peti Sándor epizodista főszerepet kaphatott, akivel egyben a régi világot képviselő kispolgár jelent meg a vásznon, ami igencsak távol állt az 50-es évektől. Érdekes felfedezni, hogy szóba kerül a történetben a személyi kultusz kifejezés, és hogy a vendéglátóiparról, így például a Gundel étteremről is lehet már pozitívan beszélni. Ami pedig a hétköznapok megmutatását illeti még, megjelenik a maszekolás, valamint téma a filmben a lakhatás problémája, a társbérlet nehézsége is.

Az ötvenes évek filmjeinek rajongói bizonyosan nem fogják kihagyni a Szélesvásznú történelem szombat esti epizódját ezúttal sem, hiszen 17.30-tól a film, majd a beszélgetés látható a Hír Televízió műsorán.

Borítókép: A műsorvezetők László Ferenccel beszélgetnek (Fotó: Hír TV)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.