Nyolcvan dokumentumfilmet vetítenek a 20. Verzión + videó

Negyven országból nyolcvan alkotást tűz műsorára a 20. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztivál november 22. és 29. között Budapesten. A jubileumi esemény a Merre tartunk? kérdésre keresi a választ, és a Toldi mozi mellett új helyszínként a Corvin moziban is tartanak vetítéseket. A filmeket öt versenykategóriában és hét szekcióban láthatja a közönség.

Forrás: MTI2023. 11. 22. 9:00
dokumentumfilm
Fotó: Domokos Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évek kiemelkedő dokumentumfilmjei mellett Budapest témájú alkotások is megtekinthetők a főváros 150. születésnapja alkalmából, a fesztivál vendége lesz mások mellett Peter Nestler, az egyik legegyedibb és legfontosabb német dokumentumfilmes, és ismét bemutatkoznak kísérleti VR-dokumentumfilmek is.

dokumentumfilm
Mózes Gergely Mindhalálig című animációs dokumentumfilmjét is vetítik. Forrás: Verzió.org.hu

A Verzió Specials visszatekintő programban négy különleges alkotást emelnek ki az elmúlt évek filmjeiből. Újra látható lesz a román egészségügy korruptságát leleplező 2019-es dokumentumfilm, a Colectív, a 2015-ös Sonita című film, amely egy zenei karrierről álmodó afgán tinédzserről szól, akit édesanyja kiskorú menyasszonynak szán. A Nincs hova bújnod című alkotás egy ápoló életét mutatja be a közép-iraki „halál háromszögében”, a Panaszbíróság pedig a pekingi panaszirodáról szól, ahova Kína minden tájáról azért érkeznek az emberek, hogy az őket ért igazságtalanságok ellen tiltakozzanak.

A fesztiválon a nemzetközi versenyprogramban szereplő alkotások rendezőivel is találkozhat a közönség.

Egyebek mellett Alisa Kovalenko kijevi rendezővel, akitől a Nem tűnünk el című dokumentumfilmet nézhetik meg, amely öt, álmokkal és kérdésekkel teli ukrán tinédzserről szól, akiket a háború egyre közeledő jelenléte fenyeget, mégis képesek felismerni és ünnepelni az élet törékeny szépségét.

Pascale Bourgaux Hawar, száműzött gyermekeink című filmjét kíséri a fesztiválra. 

Az Iszlám Állam 2014-ben több ezer jezidita nőt kényszerített szexrabszolgaságra.

A nemi erőszakból fogant gyermekeket a jeziditák elutasítják. A filmben elsőként a közösségből egy anya titokban átkel a kurd határon, hogy találkozhasson négy éve nem látott lányával.

A rendezvényre látogat Peter Nestler rendező, forgatókönyvíró és producer, a háború utáni német film egyik legegyedibb és legfontosabb dokumentumfilmes alkotója, akitől nyolc rövidfilmet láthat a közönség.

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a fővárosról szóló dokumentumfilmeket tűz műsorára a Budapesti város/arc/képek szekció. A Képkereső programblokk filmjei feszegetik és tágítják a dokumentumfilm konceptuális kereteit, és kísérleteznek a valóság újfajta képi megoldásaival.

A magyar versenyprogramban hét alkotást láthat majd a közönség. 

Először tűzik műsorra Somogyvári Gergő Fanni kertje című alkotását, amely különdíjat nyert a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon. A Balázs Béla-díjas Dobray György Habiszti – Csak azért is! című filmje az érvényesülésért folytatott harcot mutatja be. Józsefváros énekes iskolájában felfigyelnek a kamasz Attila sokrétű tehetségére. A fiú egy roma holokausztról készítendő táncprodukció főszereplője lesz. Dér Asia Nem halok meg című dokuja egy hasnyálmirigyrákban szenvedő férfi küzdelmét mutatja meg, míg Hajnal Gergely Szabadítóban című alkotásában egy egykori drogfüggő bűnöző a börtönben töltött évek után újrakezdi az életét. Mózes Gergely Mindhalálig című animációs dokumentumfilmje a Magyarországon alig ismert, embermentő katolikus papnövendék, Baranski Tibor és a vérgőzös gyilkos, Kun páter, a nyilas álszerzetes párhuzamos története az 1944-es budapesti ostrom árnyékában.

A Doc Future Diák- és elsőfilmes versenyben mutatkozik be Paczolay Zsófia Budapest siló című dokuja, amely Józsefet követi nyomon, aki naponta leereszkedik a tíz emelet mély tartályba.

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztivál filmjeiből Szegeden, Szombathelyen, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon és Pécsen is tartanak vetítéseket.

 

Borítókép: Jelenet a Nem halok meg című dokumentumfilmből (Fotó: Domokos Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.