A szőke, szemtelen, agresszív fickó a színpadon azonnal felhívta magára a diktatúra figyelmét + videó

Kisfaludy András Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, zenész azokat a művészileg termékeny éveket idézte fel az Origónak adott videóinterjúban, amikor lépten-nyomon jelen volt az életükben a titkosszolgálat.

Forrás: Origo.hu2023. 11. 18. 21:30
diktatúra, Kisfaludy
Fotó: Talán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kex együttes egykori dobosa és alapító tagja, Kisfaludy András dokumentumfilm-rendező az Origónak adott videóinterjúban felidézte, hogy a diktatúra idejében miért is irritálta a hatalmat Baksa-Soós János személye és a Kex. Mint elmondta, részben Baksa-Soós János, részben Hobo írta a dalokat, valamint József Attila-verseket zenésítették meg, egyebek között a A hetedik című verset. Nem véletlen, hogy ez a fajta zenei gondolkodás vitte a zenekart előre. Egy beatzenekarnak akkor kiváltságos dolog volt, hogy az Egyetemi Színpadon felléphetett, a Kex pedig nagy sikerrel játszott ott. Kivételes összművészeti helyszín volt ez, például itt mutatta be filmjeit Jancsó Miklós, de költői, előadói esteknek is otthont adott. 

 

 

Miért szúrta annyira a hatalom szemét éppen Baksa Soós-János, és igaz- e, hogy el akarták tenni láb alól?

 – hangzik el a kérdés az interjúban. 

– Olyan volt a környezet, hogy ebben szabadon nem nagyon lehetett mit tenni. Minden megfigyelés alatt volt. Ebben a környezetben egy színpadi jelenség, mint Baksa, 

egy szőke, szemtelen agresszív fickó, akinek egyébként nagy szíve volt, azonnal felhívta magára  a figyelmet.

[…] Tény, hogy utólag egy másik közös haveromtól tudtam meg, hogy katonai dzsippel el akarták őt ütni. […] aztán erről beszéltem a Magyar Rádióban, aki megkérdezte ezt Baksa-Soós feleségétől, ő pedig azt reagálta, hogy 

nem csak őt, engem is.

Ez csak úgy lehet, hogy azt a telefont is lehallgatták amiben arról beszéltek a többiekkel, hogy lemennek az akkori Május 1. – ma Átrium – moziba, és megnéznek egy filmet. Szóval tulajdonképpen minden hír elő volt készítve – fogalmazott. 

A dokumentumfilm-rendező azt is elmondta, hogy visszagondolva lehetetlen évek voltak ezek, hiszen sokszoros tiltásban kellett élniük. A gyülekezés tiltott volt, háromnál több ember már gyülekező közösségnek számított, amit pedig veszélyesnek titulált a diktatórikus rendszer. De tudjuk azt is, hogy tiltott volt a külföldre utazás. Akinek nem volt munkakönyve, 

vagy egyszerűen csak zenész volt, az közönséges munkakerülőnek számított,

bármikor bevihették ezen a címen. 

Kisfaludy András egyebek mellet alapító tagja az Alligátornak, amely a legendás gitárossal, Radics Bélával, rendkívül sok külvárosi fiatalt vonzott a koncertekre.

Ám mégsem tartottak annyira tőle, mint Baksa-Soós Jánostól, aki viszont az értelmiséget vonzotta. 

 

A dokumentumfilmes felidézte azt az egy évet is, amikor édesapja vegyészmérnökként New Yorkba kapott meghívást, ő pedig tizenévesként itthon maradt. 

Később elmondta apám, hogy […] amíg kint volt, öt év munkáját végezte el.

A hatvanas években a kiküldetés úgy valósulhatott meg, hogy a család fele mehet: vagy a két szülő, vagy az egyik szülő egy gyerekkel. 

A mai Széll Kálmán tér körül szerveződő, máig létező Kalef galeri életéről és a Muskátli presszóban találkozgató művészekről is beszélt, valamint arról, hogy mennyire volt jelen a titkosszolgálat az életükben. 

Borítókép: Kisfaludy András (Fotó: Talán Csaba) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.