Makovecz-emléktáblát avattak Temesváron

Emléktábla-avatással emlékeztek Makovecz Imrére vasárnap Temesváron, az építész által tervezett, kilencven százalékban elkészült Új Ezredév Református Központban. A Vetró András szobrászművész által tervezett domborművet a református templomból és kulturális rendezvényeknek otthont adó terekből álló központ udvarán leplezték le.

Forrás: MTI2023. 11. 19. 17:30
A Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ templom Temesváron
A Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ templom Temesváron Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tőkés László volt királyhágómelléki református püspök, egykori temesvári lelkész igehirdetésében úgy fogalmazott: a templom „hitünk és megmaradásunk jelképe”, és méltó emlékjel is megálmodója születésének 88. évfordulóján. Makovecz Imrét bölcs építőmesternek nevezte, aki „organikus művészetével, szakrális építészetével közel hozta az eget a földhöz”, az általa tervezett templomok fő rendeltetése, hogy kapcsolatot teremtsenek Isten és ember között. 

A Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ templomának kupolája Temesváron.
A Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ templomának kupolája Temesváron. Fotó: Rosta Tibor


Gazda István, a temesvári gyülekezet lelkésze elmondta: a hatalmas mű, mely önmagában egy csoda, kilencven százalékban elkészült. Felidézte, hogy maga Makovecz Imre is „bolondoknak” nevezte őket, amikor megfelelő anyagi háttér nélkül nekivágtak az építkezésnek. 

Akik annak idején lesajnáltak bennünket, megszégyenülve látják be: mégiscsak felépült az Új Ezredév Református Központ

 – húzta alá.

Mint mondta, a tervezőt ábrázoló dombormű-emléktábla magyarságára, kötelezettségeire emlékezteti a gyülekezetet, hogy Makovecz Imréhez hasonlóan bölcs életet kell élni. „Mi pedig emléke előtt meghajolva teszünk ígéretet, hogy a munkát befejezzük” – mondta a lelkész.

Az Új Ezredév Református Központ felépültét Tőkés László egykori temesvári lelkész kezdeményezte,

akinek kommunista hatóságokkal szembeni ellenállása 1989 decemberében Temesváron szolidaritási hullámot, népfelkelést idézett elő, és egy hét alatt a Ceausescu-diktatúra bukásához vezetett.

A három kupolából, két toronyból és két épületszárnyból álló komplexum több uniós pályázat és a magyar állam támogatásával épült fel. Az épületegyüttesben a templom mellett közösségi tereket, kiállítótereket, kamarakoncertek megtartására alkalmas termet alakítottak ki. Az épülő kupolába konferenciatermet, könyvtárat, alagsorába magyar vendéglőt terveztek.

A vasárnapi emléktábla-avatón Makovecz Imre családjának üzenetét is felolvasták, majd a klubteremben Vetró András Forma és alak című kiállítását nyitották meg.

 

Bortókép: A Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ Temesváron (fotó: Rosta Tibor)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.