Elragadó jelmezek, lenyűgöző díszletek a színházból + EXKLUZÍV VIDEÓ

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Madách – Prága címmel december 8-án nyitotta meg tárlatát a Pesti Vigadóban. Madách Imre születésének 200. évfordulóját az OSZMI két kiemelkedő eseménnyel ünnepelte 2023-ban: a 10. Színházi Olimpián a Mira János, Jászai Mari-díjas díszlettervező által tervezett Madách-alagút, majd a Prágai Quadriennálé (PQ) magyar installációi reflektáltak a szerző főművére: Az ember tragédiájára. A nagyszabású tárlaton a prágai világkiállításon 1967-től 2023-ig bemutatott magyar díszlet-, látvány- és jelmeztervek sorakoznak fel a Vigadó termeiben. A Madách – Prága így képet ad a világkiállítás fejlődéséről és a magyar részvétel gazdagságáról.

2023. 12. 13. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Prágai Quadriennálé, a színházi látványtervezés és szcenográfia kiemelkedő kiállítása az évek során olyan művészeti mustrává alakult, amelyen a képzőművészet és a színház kapcsolatba kerül egymással és az alkotók interaktív, érzéki tereket hoznak létre. A magyar alkotók szinte a kezdetek óta részt vesznek a nemzetközi kiállításon − mondta Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója, aki videónkban számos izgalmas sztorit oszt meg a színházi világ e szegmenséről.

A videót készítette: L. Szabó Fruzsina

Borítókép: A Prágai Quadriennálé (PQ) a színházi látványtervezés és színházépítészet nemzetközi seregszemléje (Fotó: Esztergályos Anna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.