Szabadság, művelődés, polgárság

Könyvbemutatót és kerekasztal-beszélgetést szervezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpontja, Közép-Európa és Politika- és Államelméleti Kutatóintézete december 7-én, a Ludovika Főépület Zrínyi Miklós termében. Az eseményen elsőként a Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent Eötvös 150. Szabadság, művelődés, polgárság című kötetét, majd a Bloomsbury Publishing kiadásában idén megjelenő, a kiegyezést középpontba állító könyvet mutatták be.

Forrás: ludovika.hu2023. 12. 08. 17:30
eötvös 150 könyv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tudatos döntés és értékválasztás volt, hogy a több mint négy éve alapított egyetemi kutatóközpont Eötvös József nevét viseli. Személye, munkássága olyan értékeket, fogódzókat ad – bármely szakterületen is munkálkodjék a kutató –, amelyből a mindennapokban is sokat lehet meríteni – fogalmazta meg köszöntőjében Török Bernát, az Eötvös József Kutatóközpont igazgatója. 

eötvös 150 könyv
A kötet borítója (Forrás: ludovika.hu)

 

A magyar külpolitika meghatározó alakja

A könyvbemutató után tartott kerekasztal-beszélgetésen részt vett Hatos Pál, aki az Eötvös-kötet elkészítésében nem csak szerzőként, hanem szerkesztőként is közreműködött. A Közép-Európa Kutatóintézet vezetőjeként azt emelte ki, számára komoly megtiszteltetés, hogy az elmúlt harmincöt év két külügyminisztere is elfogadta az intézetek meghívását. Hozzátette, Eötvös nem csak kultuszminiszter, irodalmár vagy a magyar reformkor klasszikusa volt, hanem a magyar külpolitika egyik legjelentősebb cselekvő gondolkodója is.

Martonyi János egyetemi tanár, korábbi külügyminiszter kiemelte, a most bemutatott könyv lenyűgöző és hiánypótló. Beszédében arra is kitért, az egyetemeken hiába megkerülhetetlen Eötvös személye, a közvélemény talán kevéssé ismeri a történelem e jeles alakját.

Martonyi János szerint „minden Eötvös Józseffel indult”, hiszen munkássága teremtette meg a nemzeti öntudatot, a műveltséget, a kultúrát, azaz a modern Magyarországot.

Hazánk történelmében az ország arcát a kultuszminiszterek (Eötvös, Wlassics és Klebelsberg) határozták meg, nélkülük a magyar történelem máshogyan alakult volna. Egészen különös személyiségek voltak, akikben közös, hogy mindannyian humán érdeklődésű jogászok

– hangsúlyozta Martonyi János, aki úgy véli, a nemzet jogászai különös affinitást mutattak az intézmények alapítására és fenntartására.

 

Eötvös útmutató gondolatai

A frissen megjelent tanulmánykötet fontos fogódzókat nyújt a kereszténység és a szabadság viszonya kapcsán. Eötvös József szerint a szabadság nem a szekularizáció, hanem voltaképpen a keresztény hagyomány öröksége. A kortárs francia politikai gondolkodóval, Alexis de Tocqueville-lel párhuzamosan üdvözli az emberi méltóság tiszteletével együtt értett, törvényes, rendezett szabadságot.

A nemzeti, nemzetiségi ügy szintén megkerülhetetlen kérdés Eötvösnél. A magyar államférfi szerint a nemzet lelki közösséget jelentett. Bár ez ellentmondást, dilemmát teremthet a politikában, az érzelem és a szabadság együtt járnak, az ember és a nemzet szabadsága elválaszthatatlan 

– fogalmazta meg előadásában Martonyi János.

A nyitó előadáshoz Kulin Ferenc egyetemi tanár, irodalomtörténész, kritikus, valamint a könyv szerzőiként, szerkesztőiként Hörcher Ferenc, a Politika- és Államelméleti Kutatóintézet (PÁK) vezetője, illetve Tóth Kálmán, a PÁK tudományos munkatársa szóltak hozzá.

eötvös 150 könyv
A kiegyezést középpontba állító angol nyelvű kötetet is méltatták (Forrás: ludovika.hu)

Kinek volt igaza, Kossuthnak vagy Deáknak?

Az est második felében a magyar történelemről szóló angol nyelvű tanulmánykötetet mutatták be. A 19th Century Hungarian Political Thought and Culture – Towards Settlement with Austria, 1790–1867 című könyv kapcsán Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter és nagykövet tartott bemutató előadást. Az egyetemi tanárként is ismert előadó a kiadvány nyelvezetét dicsérve arra is kitért, külföldön nehéz jó és hiteles szakkönyveket találni a magyar történelemről. A kiegyezést középpontba állító mű egyik megállapítása, hogy fontos volt Magyarország számára a más államokkal megkötött szövetség, mert önállóan nem tudta volna a nemzeti érdekeket megvédeni.

A teljes cikk itt érhető el.

Borítókép: Részlet a kötet borítójából (Forrás: ludovika.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.