Megnyílt a Petőfi Sándor Emlékház

December 20-án megnyitotta kapuit a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Emlékház, ahol a híres költő a gyerekkorát töltötte.

Forrás: Félegyháziközlöny.eu2023. 12. 21. 18:00
Petőfi Sándor Emlékház
Petőfi Sándor Emlékház Fotó: Fotó: Wikipédia Forrás: Fotó: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A város múltjának és jelenének fejezete a költő és családjának élete nem választható el egymástól. Ezt sugallja a kiállítás címének szójátéka is: Petőfi – – Félegyházája – Félegyháza Petőfije. Ezért is olyan fontos Kiskunfélegyházának, hogy megismerjék és ápolják a kultuszt. A kultuszápolás elmúlt 160 évét reprezentálja a félegyházi helytörténészek, lokálpatrióták, irodalmárok és az ő Petőfihez köthető kutatási eredményeik – fogalmazott Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum általános igazgatóhelyettese a megnyitón.

Petőfi Sándor
Petőfi Sándor gyermekkorát Kiskunfélegyházán töltötte Forrás: Wikipédia

Rosta Ferenc alpolgármester szerint bár a mindenkori fenntartók, a városi könyvtár vagy a múzeum munkatársai folyamatosan erejüket megfeszítve dolgoztak azon, hogy valamiképpen megtartsák a Petőfi-kultuszt, az igazi áttörés csak az utóbbi években következett be. 

Annak a pályázatnak köszönhetően, ami az NKA Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium jóvoltából íródott, végre egy teljesen megújult házba léphetünk be.

Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója elmondta, 1993-ban nyílt meg az első, Petőfi-kultuszt bemutató kiállítás, ami 2013-ig volt látogatható. Az elmúlt években mind a bemutatott relikviák sokfélesége, mind az épület állapota hatalmas változáson ment keresztül – írta meg a Félegyházi közlöny.

Borítókép: Petőfi Sándor Emlékház (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.