A téli napforduló ünnepe

Ma van a téli napforduló ünnepe. December 21-én Kárpát-medence szerte számos helyen gyújtanak ilyenkor tüzet, ünneplik a fény eljövetelét. Ekkor van az év legrövidebb napja, így az év leghosszabb éjszakája, ami régóta foglalkoztatja az emberek képzeletét. Számos népszokás és hagyomány kapcsolódik ehhez az eseményhez. Egyfajta fordulópont az évben, ezért mindig is fontos volt. Szertartásokat tartottak, amelyek azt szolgálták, hogy a sötétség további uralmát megakadályozzák. Ma is több helyen ünneplik ezt az ősi örömnapot.

2023. 12. 21. 11:00
téli napforduló
Fotó: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napfordulókhoz fűződő népszokások az évszakok változását és a természet ciklikusságát ünneplik. A történelem során szinte minden nép és minden vallás ünnepelte a fény diadalát a sötétség felett, illetve az új év kezdetét több kultúrában innentől számolták. A téli napfordulót követően egyre hosszabbodnak a napok és mind több világosságban lesz részünk. 

téli napforduló
A téli napforduló ünnepén a nap sugarai megvilágítják Pilisszántón a Boldogasszonyt (A szerző felvétele)

 

A téli napforduló hagyománya

December 25. eredetileg a téli napforduló ünnepe volt, az antik Rómában 350 előtt e napon a legyőzhetetlen Nap születését ünnepelték. A téli napforduló egykor minden kultúrában ünnepszámba ment – olvasható Jankovics Marcell egyik lapunkban megjelent, korábbi írásában.

Wohlfart Zoltán írta tanulmányában, hogy a karácsony az ősi kultúrák pogány napkultuszainak is kiemelkedő ünnepe lehetett, hiszen ilyenkor, a téli napforduló idején, a fény egy féléves gyengülés után újból erősödni kezd. Nyelvészeink szerint karácsony szavunk szláv eredetű, és az ószláv „korcsuny” (lépő, átlépő) szónak lehetett az eredeti jelentése – emlékeztet, ugyanakkor feltűnőnek nevezi, hogy a karácsony magas hangrendű párja a kerecsen.

A téli napforduló szerinte az égbolt, jelképesen a kerecsensólyom éjszakáját jelentette – de ettől az időponttól kezdve a fény, jelképesen a napmadár, a kerecsen sólyom, újból erősödni kezd. Az ünnep alkalmával röptették a sólymokat, hogy az emberek lelke a madarak közvetítésével közelebb kerüljön az újjászülető fényhez. A téli napforduló ünneplésének előtörténetéhez az is hozzátartozik, hogy a kereszténység elterjedése előtt a rómaiak december 25-én, a régi római naptár szerinti téli napforduló napján ünnepelték a pogány napisten, Mithrász visszatérését. 

Több forrásban írják, hogy őseink ekkor tartották a kerecseny ünnepét, a fényünnepet, amely az egyik legnagyobb ünnepnek számított. Délben, amikor a nap a legmagasabban járt, napszert tartottak és kerecsensólymot röptettek, hogy az még magasabbra emelje a napkorongot, hogy a fény győzedelmeskedhessen a sötétség felett.

Az ünnepi tűzszer részeként  két szertüzet is gyújtottak. Elsőként a nyugati szert gyújtották meg, ami a múltat és az elmúlást szimbolizálta. Szokás volt, hogy az otthonról hozott, éghető, természetes anyagból készült használati tárgyaikat – fakanalat, seprűnyelet – is elhozták, azokra rámondták sérelmeiket, bűneiket, vagy éppen azokat a dolgaikat, amiktől szerettek volna megszabadulni, majd tűzre vetették. Ezt követően, az újjászülető fény felragyogásának örömére meggyújtották a keleti szertüzet, mely a megújulást jelképezte. A „keleti tűz” célja az volt, hogy az emberek szívét megtöltse meleggel, fénnyel, ami erőt ad nekik az új esztendőre. A szertartások fontos része volt a rituálét követő ünnepi étkezés, az áldomás is.

A Kurultáj oldalán olvashatjuk, hogy ez az ünnep a keleti pusztai népeknél, így őseinknél is, a legkiemelkedőbb örömnap lehetett.  A turáni népek hitvilágában ez a nap a megújulást, az újjászületést is jelképezte. 

Ünneplése napjainkban

Néhány programot emelünk ki, ahol ma is ünneplik a téli napfordulót: 

Pilisszántón a Boldogasszony-kápolnánál minden éven megtartják az ünnepet. Különleges jelenséget láthatunk 22-én hajnalban a Makovecz Imre által tervezett kör alakú kápolnánál, amely az Árpád-kori fénytemplomokhoz hasonlatos. Amikor felkel a nap, sugarai megvilágítják a kápolnában található Boldogasszonyt. Egyrészt a kupola felülvilágítója a szántói pálos keresztes kő formáját követi, másrészt pedig a keletre néző kápolnában elhelyezett Boldogasszonyt a felkelő nap fényébe öltözteti.

A Magyar–Turán Szövetség csütörtökön tartja a karacsun – téli napforduló ünnepét. A szövetség központi ünnepségét idén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezik meg. Változatos programok kíséretében délutántól közösen ünnepelnek, majd együtt virrasztják át az év leghosszabb éjszakáját. A téli hidegben fűtött jurták várják az ünnepségen résztvevőket. Lesz többek között solymászbemutató és szertűz gyújtás is.

A Forma Stúdió Szentendrén várja az ünneplőket. – Tízéves hagyományt őrizve minden napfordulónál a hangtálak és a gong rezgéseiben fürdőzünk, hogy megújuljunk, a természetre hangolódjunk és az egészségünket megőrizzük. Az idén egy új erő is megjelenik a sámándob rezgése által. A téli napforduló az idén péntekre virradóan teljesedik be – írják honlapjukon.

Közösségi ünneplésre, táncolásra, együttlétre hívják az érdeklődőket az év legsötétebb éjszakáján a Normafánál. 

Legsötétebb csillagászatilag, de legmelegebb lehet lelkileg. A nappalok rövidülése az éjszaka folytán véget ér, új reményteljes időszak kezdődik ilyenkor. Az égbolt alatt ünnepelve a sötét még gyengéden körülölel, a fák csöndes hajlékában a természet pihen, megújul és készül a tavaszra. Találkozó a Normafán a székelykapunál, este hatkor

 – írják közösségi oldalukon a szervezők.

 A felvidéki Nagybalog határában levő Tor-hegyen lassan két évtizede tartják meg a kerecsen, azaz a fény ünnepét. 

Borítókép: Pilisszántón a téli napforduló ünnepén (A szerző felvétele)

 

 

 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.