Hívogató hagyomány + galéria

Otthonosan érezni magunkat a legjobb érzés egy kiállításon, mégsem mondhatjuk el ezt gyakran. A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény két kiállítótermében azonban biztosan ezt éljük majd meg, hiszen itt az ősi és a modern, a régi és az új találkozik össze harmonikus egységben. A huszonhárom éve alakult Pest-budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület alkotói közül huszonhatan mutatják be a népművészet és az iparművészet legújabban készített remekeit, több esetben párban létrehozott alkotásokkal (nemez és bőr kombinálása, gyékény és bőr együttese).

2024. 01. 18. 7:00
Kézműves és Népművészeti kiállítás,Borbényi Éva- népi játék oktató, játszóház vezető, kosárfonó, szövő, Hommage a Budapest
20240117 budapest Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény kiállítóterme HOMMAGE BUDAPEST 150 - Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület alkotóközösségének kiállítása havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társaság tagjai rendszeresen tartanak gyerekek számára oktató foglalkozásokat, itthon és külföldön is kiállítanak, közülük sokan rendszeresen publikálnak is, s többen átvehették már a Népművészet Ifjú Mestere és a Népi Iparművész elismeréseket. Ezen a kiállításon Borbényi M. Éva népi játék oktató, kosárfonó, szövő alkotó kalauzolt bennünket, akinek különböző, többféle anyagot egyesítő, formabontó kosarait szintén láthatjuk a két teremben elhelyezett kiállításon. 

Kézműves és Népművészeti kiállítás., hagyomány, Hommage á Budapest,
Nemezmunkák a háttérben, az előtérben az összművészeti installáció (Fotó: Havran Zoltán)

A nemezből készített faliszőnyegektől, gyermekjátékoktól a minden részletében bőrből készített, különböző táskákig, a szalmaékszereken át a hagyományos fafurulyákig, a mézeskalácstól egészen a gyékényből készített használati tárgyakig igen széles a paletta. Az alkotók közössége szívesen állít ki, vesz részt rendszeresen hagyományőrző rendezvényeken, a Magyar Művészeti Akadémia eseményein, pályázatain. Többek között Milner Angéla mézesbábos, az egyesület elnökhelyettese alkotásait, Seregély Mirtill, Szmeló Judit műveit is láthatjuk a három város egyesítésének évfordulóját felelevenítő munkák, az egyesület mézeskalács emblémája, a különleges ütőfák mellett. Ha valaki családostul érkezne, a szép viseleteket elnézve pedig kedvet kaphat akár fel is próbálni a hagyományőrző, egyben polgári öltözeteket: Balogh Erika és Szécsényi Mária hímzett ruhái, Szombathy Márta – eredeti végzettsége szerint építőmérnök –, ruhakészítő alkotó munkái között felnőttek és gyerekek számára mai ünnepi alkalmakra is alkalmas darabokat láthatunk.

A teljesség igénye nélkül idézzük még meg a kiállító egyesületi tagok művészi inspirációit, hiszen ők kortól és nemtől függetlenül valójában a magyar népi motívumok, a népművészet őrzésének feladatát is vállalták. Bárány Mara gyékény- és nemezkészítő alkotó a kihalásra ítélt mesterségeket is kutatja, de egyben kísérletezik is az anyagokkal, munkái hidat képeznek a nemzedékek között, Hunyadvári Szilvia iparművész nemez salátasáljai pedig a kortárs darabok szépséges példái. Gyenes Tamás faragó népi iparművész a nemrég elhunyt Pál István nógrádi juhásztól tanulta a furulyák és a flóták elkészítésének műhelytitkait, az egyesület elnöke, Tüskés Tünde szalmafonó egyedi ékszerei a szalma sokoldalúságát mutatják meg, Rákóczi Virág nemezből készült ruhadarabjai, Parcz Anna nemezjátékai pedig ennek az ősi eredetű textilnek a kortalanságát.

A kiállítás egyik különleges, előre kitalált, összművészeti alkotása a huszonhat alkotó anyagait tartalmazó installáció, mely a Facebookon meghirdetett ötletek alapján a Szövet-kezünk nevet kapta.

„A hagyományok letéteményesével, a néppel, csak művészi közösségben találkozhatunk, mert a hagyomány mindenestül művészet, csak érzelmileg motiválja az életet, értelmileg nem, – hordozója, a nép pedig művészi közösség, társaslelki funkcióját tekintve” – írja Lükő Gábor néprajzkutató A magyar lélek formái című kötetében. Valójában ezt a közösségi élményt éljük meg, amikor többen együtt vagyunk, akár családostul, akár barátokkal, és mondjuk történeteket mesélünk egymásnak vagy éppen éneklünk. A közös alkotás öröme gyakran már jobbára a gyerekeinknek marad, akiket kézműves foglalkozásokra küldhetünk, vagy augusztus 20-án, az idén immár 38. alkalommal megrendezett Mesterségek ünnepére mehetünk el velük. Ha azonban a március 9-ig látogatható, hangulatos kiállításra jönnének el gyerekekkel, érdemes tudni, hogy január 20-án és február 17-én délelőtt 10 órától alkotó foglalkozáson is részt lehet venni, mely alkalmakat  az itt kiállító egyesületi tagok vezetik.

 

A kiállító művészek:

Baranyai Gizella, Bárány Mara, Békefy Zrínyi Ágnes, Borbényi M. Éva, Bukrán Edit, Földesiné Gáspár Éva, Gyenes Tamás, Hunyadvári Szilvia, Kovács Kata, Hajdu Marcsi, Mikecz Mihályné, Milner Angéla, Parcz Anna, Ragóné Tegzes Márta, Rákóczi Virág, Sajtos Szilvia, Seregély Mirtill, Somogyi Sándor, Soós Melitta, Szécsényi Mária, Dávidné Szmeló Judit, Szombathy Márta, Terényi Gyöngy, Tüskés Tünde

 

Borítókép: A kiállításon Borbényi M. Éva népijáték-oktató, kosárfonó, szövő alkotó kalauzolt bennünket (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.