Jánó Mihály kapta a Háromszék kultúrájáért díjat

Jánó Mihály művészettörténész, muzeológus kapta a Háromszék kultúrájáért díjat több évtizedes értékfeltáró, műemlékmentő, szakírói és művelődésszervezői tevékenysége elismeréseként.

Forrás: MTI2024. 01. 24. 11:00
Fotó: Facebook/Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A székelyföldi megye önkormányzata és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2013-ban alapított kitüntetését a magyar kultúra napján, hétfő este adták a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. Az ünnepség keretében megnyílt a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című tárlat, amely március 28-ig látogatható, és az ehhez készült katalógust is bemutatták.

Háromszék Kultúrájáért Díj
Részlet Jánó Mihály keretezett díjáról. Forrás: Facebook/Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke köszöntőjében az ünneplőket együtt gondolkodó közösségként jellemezte, „melynek alkotó munkássága határozza meg és […] formálja Székelyföld kulturális erőterét”. Az itteni „lámpásemberek” mutatják az utat, a jó irányt, és Jánó Mihály is egy közülük – mutatott rá.

Weisz Attila művészettörténész laudációjában elmondta: Jánó Mihály művészettörténész kutató fő kutatási területe Erdély és Székelyföld középkori, újabb kori és kortárs művészete. 

A művészettörténet az örökségvédelem és műemlékvédelem lelke, ami szintén sok feladatot ró a szakemberre. Jánó Mihály pályája során mindhármat bőven megtapasztalta: dolgozott és dolgozik a kutatás és tudomány-népszerűsítés területén, de ugyanúgy a tudományszervező és műemlékvédelmi munkából is bőven kijutott neki

– fogalmazott.

Jánó Mihály az ünnepséget követően elmondta: nincs nagyobb öröm, mint amikor az embert a környezete ismeri el, és azt ígérte, a díjra úgy szolgál rá, hogy tovább dolgozik. 

Olyan csodálatos művészet és kultúra van itt Háromszéken, Székelyföldön, ami semmivel sem kevesebb, mint más európai területnek a művészete, és ezt igyekszem minél jobban tudatosítani környezetemben

– mondta.

Jánó Mihály 1945-ben született a németországi Eichstättben, Kézdivásárhelyen nőtt fel. 1973-ban itt kezdte el muzeológusi pályáját a Céhtörténeti Múzeumban. Diplomát a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem történelem-filozófia karán szerzett. 1990-ig a Székely Nemzeti Múzeum alá tartozó képtár vezetője volt, művészettörténeti, műkritikai, művelődéstörténeti cikkeket publikált.

2001-ig Kovászna megye művelődési felügyelőségén főtanácsos, ahol műemlékvédelemmel és gyűjteményszervezéssel foglalkozott. Utána 2009-es nyugdíjazásáig ismét a múzeum képtárában dolgozott.

Műemlékes, muzeológusi, művészettörténeti pályája töretlen, fő kutatási területe az erdélyi középkori falképfestészet ikonográfiája, a Szent László-ábrázolások kutatása és Barabás Miklós életműve.

Borítókép: Jánó Mihály beszédet mond az ünnepségen (Forrás: Facebook/Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.