Kádár-kockák, tajvani művészet és Vera Molnar-kiállítás a Ludwig programjában

A Ludwig Múzeum 2023-ban is eredményes évet zárt, amelyet növekvő látogatószám, gazdag programkínálat, gyűjteménygyarapodás, látogatóbarát fejlesztések és díjazott kiadványok fémjeleznek. A budapesti intézmény éves programját és tevékenységét hagyományosan egy-egy olyan kerettéma köré szervezi, ami reflektál a múzeumok és a kortárs művészet XXI. századi szerepvállalására. Ez 2023-ban a gondoskodás mint társadalmi felelősség, a bizalom, a humanitás és az altruizmus témakörét foglalta magában. A múzeum idén olyan kiállításokkal jelentkezik, amelyek a kortárs képzőművészet kapcsolódási pontjait tárják fel más művészeti ágakkal és diszciplínákkal, valamint továbbra is komoly hangsúlyt fektet a látogatók bevonására új, interaktív eszközökkel.

Forrás: Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum2024. 01. 24. 17:00
Till Brönner európai identitást kutató fotósorozatának a Ludwig Múzeum ad otthont a Bartók Tavasz keretein belül
Budapest, 2019. június 8. A MÜPA Budapest (korábbi nevén a Mûvészetek Palotája) a fõváros IX. kerületében, a Komor Marcell utca 1-ben. A Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda által tervezett, a Trigránit Arcadom Építõipari Zrt. által kivitelezett és 2005-ben megnyílt épületben talált otthonra a Ludwig Múzeum Kortárs Mûvészeti Múzeuma is. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgál Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első kiemelt eseménye az À la recherche de Vera Molnar című kiállítás. A két részből álló tárlat áttekintést nyújt a nemrég elhunyt művész pályájának meghatározó fejezeteiből, egyúttal nemzetközileg elismert művészek alkotásaival, egyedi reflexióival tiszteleg az életmű előtt. 

Áprilisban a Bartók-tavasz részeként lesz látható a kivételesen sokoldalú német Till Brönner jazzmuzsikus és fotográfus legfrissebb fotóprojektje, az Identitás – Európai táj, amellyel először a Ludwig Múzeumban találkozhat a közönség. A mindannyiunk számára ismerős, jellegzetes kockaházakat állítja középpontba a Kis magyar kockológia. 

A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban, amely változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a háztípus eredetét, alakulását, hatását a magyarországi vizualitás történetében.

Szeptemberben nyílik a Fordított tárgyak című nemzetközi válogatás. A kiállítás az utóbbi másfél évtizedben a kortárs művészetben megfigyelhető tendenciára reflektál, amely lényege, hogy egyre több hagyományos kézműves technikával készült mű jelenik meg a tárlatokon. A kiállítás egymással párhuzamosan mutat be képzőművészeti, néprajzi és iparművészeti kontextusban keletkezett tárgyakat.

A Gyakran ismételt kérdések – GY.Í.K./FAQ – Múzeumpedagógiai kiállítás ötletét a kortárs művészettel kapcsolatban megfogalmazott gyakran ismétlődő kérdések adták. 

A módszertani tárlat célja, hogy elősegítse és támogassa a művészet befogadását. A Vihar előtt. Tajvan, múlt és jövő határán kiemelt hangsúlyt fektet az aktuális tendenciákra és azokra a művekre, amelyek bemutatják Tajvan tudományos és technológiai fejlődését, valamint azt a történelmi és társadalmi-politikai hátteret, amely sajátos identitását és mai dinamikus, nyitott társadalmát formálta.

A budapesti intézmény éves programját és tevékenységét hagyományosan egy-egy kerettéma köré szervezi (Forrás: Facebook/Ludwig )

Az idei velencei biennále magyar pavilonjában 

Nemes Márton Techno zen című multimédiás, több érzékszervünkre egyszerre ható, a színeket középpontba helyező összművészeti alkotása lesz látható,

amely az absztrakt festészet hagyományain túl a kortárs élményvilágra, így a technoszubkultúra, a digitális képalkotás tapasztalataira épít. A hagyományoknak megfelelően a velencei kiállítás anyaga a biennálét követően Budapesten is látható lesz, ezúttal bővített formában. A múzeum megkezdte a 2025-ös velencei építészeti biennále előkészítését, a kurátori pályázat beadási határideje 2024. február 16.

Az év végéig meghosszabbított Időgép című gyűjteményi kiállítás adja az alapját annak a digitális fejlesztésnek, amelyet a Magyar Telekom támogatott. 

A múzeumi szakemberek, digitális élményfejlesztők és kortárs képzőművészek együttműködésén keresztül arra tett kísérletet, hogy kibővítse a kortárs művészet befogadásának eszköztárát a személyre szabott múzeumi látogatói élménnyel:

 ennek eredményeképp mobiltelefonról elérhető interaktív kiállítási mikroszájt, adatvizualizáció és mesterséges intelligencián alapuló chatbot várja márciustól a látogatókat. A fejlesztéstől a múzeum azt várja, hogy a kortárs művészet befogadása szélesebb közönség számára lesz elérhető, és izgalmas tapasztalat lesz.

Borítókép: MTVA/Jászai Csaba

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.