A japán mester játéka ejtette rabul

A mai kor emberét hozzá kell ahhoz segíteni, hogy miről is szól a régi korok zenéje, hiszen ötszáz év távolából nem biztos, hogy megérti annak üzenetét – mondta Kónya István lantművész, lantoktató a kulter.hu-nak adott interjúban.

Forrás: kulter.hu2024. 01. 16. 8:30
japan mester, Kónya István
Forrás: kulter.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első magyar diplomás lantművészt, Kónya Istvánt a kezdetekről is kérdezte a kulter.hu. 

japán mester, Kónya István
Kónya Isván a Lantkönyv bemutatóján zenél (Forrás: kulter.hu)

– Mielőtt elkezdtem lantozni, a vonzalom már megvolt a húros hangszerek és a régi korok iránt – emlékezett vissza a művész, aki eleinte gitározni tanult, és történelmet tanult a főiskolán. 

Egy találkozás érintette meg olyan erővel, amelynek hatására lantozásba kezdett. 

Szató Tojohikó látogatott Magyarországra és középkori reneszánsz és barokk koncertet adott. 
– Olyan elemi erővel hatott rám az a lantjáték és hangzás, amit ő képviselt, hogy ott helyben megtettem a fogadalmamat:

 15 évet adtam magamnak, hogy eljátsszam John Dowland Lachrimae Pavane című darabját. 

Ha sikerül, akkor megérte a fáradság, ha nem, akkor legalább megpróbáltam megvalósítani az álmomat. A fogadalmamtól számított hét év múlva már el is játszhattam egy Olaszországban megrendezett kurzuson. Ez a darab azóta is fontos számomra, ha van olyan reneszánsz koncert, ahová beleillik, akkor eljátszom – mesélte a művész. 
Úgy véli, az a legfontosabb, hogy az ember olyan mesterhez  kerüljön, aki elfogadja, és akitől tényleg tud tanulni. 
– Akivel megvan a tisztelet és az alázat mindkettőnk részéről. Ez az, ami szerintem régen is így működhetett: 

ha valaki meg akart tanulni valamit, akkor el kellett menni egy jó mesterhez. 

Így kerültem ki Hollandiába 1989-ben, a Hágai Királyi Konzervatóriumba. Kezdetben nagyon sokan segítettek, hogy legyen szállásom, munkám, hogy tudjak venni hangszereket – mondta.

japán mester, Kónya István lan t
Mindig az a fontos, hogy jó mesterhez kerüljön az ember (Forrás: kulter.hu)

Mostanra a Pécsi Egyetemen elindult egy lant tanári szak, így a lantos hallgatók már itthon is megfelelő képzést tudnak kapni. Kónya István vallja, hogy a ma emberét hozzá kell ahhoz segíteni, hogy megértse, miről is szól a régi korok zenéje, mert négy-ötszáz év nagyon sok. Ennek a gondolatnak a tükrében rendszerint olyan műsort készít, aminek van egy története egy vázra felfűzve, és azon keresztül egy pár udvarnak a zenei életét elmondja a hallgatóságnak, és a megfelelő lantrepertoárból muzsikál.

 A közönség akkor úgy mehet haza, hogy hallottak valami muzsikát, és tanultak is valamit, valamivel gazdagodtak. Szükségesek ezek a pluszismeretek a háttérben, hogy át tudjuk adni ezt a kultúrát.

Az interjúban a művész hosszan beszél arról egyebek mellett, hogy vált valaki lantossá a középkorban, és azt is elmondja, miért idegen számára a lantművész kifejezés. 

 

A teljes interjú ITT érhető el.

Borítókép: Kónya István és Szató Tojohikó (Forrás: kulter.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.