Új képzésekkel várja a jelentkezőket az SZFE

Összesen négy új képzéssel és két új specializációval bővíti képzési kínálatát a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A hazai felsőoktatásban elsőként indít akciórendező (second unit director) képzést az SZFE, emellett forgatókönyvíró MA és tanárképzések is elérhetőek lesznek a 2024-es őszi tanévtől.

Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem2024. 01. 16. 15:35
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jól ismert és népszerű képzései mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2024 őszétől négy új szakot, valamint két specializációt indít. Az akciórendező MA, a forgatókönyvíró MA, a filmművészeti tanár MA és színházművészeti tanár MA képzések olyan egyedülálló szakok, amelyek teljesen új színt jelentenek a magyar felsőoktatás palettáján. 

Szintén újdonság, hogy a drámainstruktor szakon a művészeti szervező specializációt, a televíziós műsorkészítő szakon pedig az online tartalomkészítő specializációt a 2024/25-ös tanévtől választhatják először a hallgatók.

 

Fókuszban a szakmai gyakorlat

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet két új képzése szervesen építi be az oktatásba a szakmai gyakorlatot és a filmipari kapcsolatait, elősegítve a hallgatók foglalkoztathatóságát és vállalkozói szellemének fejlődését. 

Az akciórendező (second unit director) szak egyedülálló lehetőséget nyújt a filmalkotás és az akciójelenetek rendezése iránt érdeklődő hallgatóknak, hiszen képesek lesznek tévéfilmek és (kis)játékfilmek akciójeleneteinek megrendezésére, illetve second unit rendezőként segítik a film rendezőjének munkáját is. 

Az akciórendező kiemelt fontosságúvá vált a filmgyártásban, napjainkban már önálló szakmának is tekinthető. A képzésben részt vevő megismeri a színész-, a kaszkadőr- és a statisztériavezetés gyakorlatát, széles körű tudást és gyakorlatot szerez az akció- és tömegjelenetek sokszínű elméletének, irányzatainak, azok gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit illetően. Képes az akciórendezéshez szükséges összes technikai felszerelés és VFX programok integrálására és összehangolására, valamint nyomon tudja követni az ezekkel kapcsolatos fejlesztéseket is.

Forgatókönyvírókat is képeznek

Az SZFE forgatókönyvíró MA képzése a filmalkotás művészetének elmélyült tanulmányozására és az írói hang kibontakozására összpontosít. A program kis létszámú csoportokra épül, amelyeket olyan tapasztalt oktatók vezetnek, akik maguk is aktívan foglalkoznak forgatókönyvírással és filmkészítéssel. A képzés nem csupán a hagyományos játékfilmekre koncentrál, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a hallgatók kipróbálják magukat a rövidfilmek és televíziós sorozatok világában. Ezen kívül a képzés részét képezi a filmgyártás és a forgatókönyvírás integrált megértése, ahol a hallgatók aktívan részt vesznek vetítéseken, megbeszéléseken és kollaboratív projektekben.

 

Tanárképzés a művészeti egyetemen

Az SZFE történetében először indul tanárképzés. A filmművészeti tanár MA képzés célja olyan kiemelkedő szaktanárok képzése, akik magas szinten oktatják a művészeti ág különböző tantárgyait. A programra filmoperatőr, filmrendező vagy dokumentumfilm-rendező művész MA diplomával rendelkezők jelentkezhetnek. A képzés nemcsak gyakorlati ismereteket nyújt, hanem tudományos megalapozást is biztosít, előkészítve a hallgatókat akár doktori tanulmányaik megkezdésére. Hasonló célokkal indul a színházművészeti tanárképzés. Az egyedi stratégiai együttműködés célja olyan kiemelkedő szaktanárok képzése, akik magas szinten tudják képviselni a színházművészeti szakma tárgyainak oktatását.

Mindkét program a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karával közös együttműködésben indul 2024 szeptemberétől.

A drámainstruktor szak művészeti szervező specializációja a színházi nevelés és művészeti közvetítés terén érdeklődő hallgatóknak kínál kiemelkedő lehetőségeket. A specializáció célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik képesek dramatikus tevékenységek és színházi munkaformák szervezésére és megvalósítására. A művészeti szervezők művészeti, közművelődési intézményekben terveznek, illetve valósítanak meg színházi eseményeket.

Az online tartalomkészítő specializáció a modern média és digitális kultúra dinamikus világában való sikeres helytállásra készíti fel hallgatóit. Az online tartalomgyártás ma már elengedhetetlen része a médiaiparnak, és az SZFE szakja a legfrissebb trendekre, technológiákra, illetve módszerekre összpontosítva segít diákjainak kialakítani egy erős és kreatív szakmai identitást. A képzés kiemelten foglalkozik a digitális tartalomgyártás különböző területeivel (videókészítés, podcasting, blogolás és közösségimédia-menedzselés). A hallgatók olyan készségeket sajátíthatnak el, amelyek nélkülözhetetlenek a sikeres online jelenlét kialakításához és fenntartásához. 

 

Új szakok, korszerű infrastruktúra 

Az SZFE tavaly novemberben történetének legnagyobb technikai fejlesztését indította el. 

Ennek során olyan korszerű virtuálisstúdió-technológiát alakít ki, amely nemcsak Európában egyedülálló, de az egész világon ritkaságnak számít a felsőoktatásban. A technológia lényege, hogy a forgatás során a háttérben megjelenő táj vagy tér szerves kapcsolatot alkot a stúdió valós díszletelemeivel. A programok segítségével bármilyen helyszín megalkotható, így az operatőrképzés mellett a látványtervezők számára is óriási lehetőséget biztosít új terek létrehozására, illetve a rendezők számára is újfajta kihívást jelent, hogy ebben a világban alkossanak. A virtuális stúdió használatára felnőttképzések is épülnek, így a technológia alkalmazását már korábban diplomát szerzett filmes szakemberek is elsajátíthatják.

Az új szakok, valamint az egyetem már ismert képzéseinek részletei már láthatóak a felvi.hu rendszerében, kivéve az akciórendező mesterképzést, amelynek oldala várhatóan  január 29-én nyílik meg a jelentkezők előtt.

 

Borítókép: Pillanatkép a 2022. évi SZFE-tréninghétről (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.