Korszakos fejlesztés az SZFE-n

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézete sajtótájékoztatót tartott az intézet Mészáros utcai képzési helyén.

2023. 11. 21. 14:00
SZFE
A Színház- és a Filmművészeti Egyetem és a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet közös sajtótájékoztatót tartott az intézet Mészáros utcai képzési helyén.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sepsi Enikő, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora beszédében ismertette: intézetük jelentős összegű, vissza nem térítendő támogatáshoz jutott a Európai Unió RRF-2 pályázatán.

Az összesen 1,215 milliárd forint fejlesztési támogatás az egyetem életében a legnagyobb volumenű. 

Az összeg a digitális és gyakorlati oktatási infrastruktúra fejlesztésre használható fel.

Vecsernyés János a LED-fal előtt
Vecsernyés János a LED-fal előtt. Fotó: A szerző felvétele

Kiemelte, hogy a támogatásból vásárolt LED-fal az európai oktatási intézményekben egyedülálló, amely lehetőséget biztosít az operatőr- és rendezőhallgatók számára, hogy korszerű eszközök segítségével fejlesszék tudásukat.


Vecsernyés János rektorhelyettes, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezetője a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy az átadott LED-fal sokban különbözik a háttérvetítőktől és más olyan eszközöktől, amelyeket a filmiparban évtizedek óta használnak. A LED-fal sajátossága, hogy külön fényerővel rendelkezik és a forgatás adottságaihoz tud alkalmazkodni. A digitális technológia lehetőséget biztosít arra is, hogy 2D-s és 3D-s modelleket vetítsenek a forgatás helyszínére.

A rendszer érzékeli a kamera mozgását és minden más adatát, így a modell képes valós időben megmozdulni. Míg a korábbi háttereknél a perspektíva nem tudott változni, addig itt ez megoldható, ezzel pedig valósághűbb illúziót lehet kelteni.

Vecsernyés János a technológia előnyei között említette azt is, hogy a digitális LED-háttérrel a gyártási idő jelentősen lerövidül, és ez óriási lépés a filmezés világában. Biztos benne, hogy sok rendező fantáziáját meg fogja mozgatni. A most átadott LED-fal a következő hónapokban épül ki teljesen, a jövő évi képzésben pedig már az operatőr- és rendezőhallgatók is használhatják.


 Borítókép: Részlet az újonnan vásárolt LED-falról. (Fotó: A szerző felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.