Kalandok a színfalak mögött

Amióta valaki kitalálta, hogy mindenfélének lehetne éjszakája, azóta mindenfélének lett éjszakai programja: van múzeumok éjszakája, könyvek éjszakája, olvasás éjszakája és természetesen van színházak éjszakája is. Illetve mostanában nincs, de az idén megint van. Lesz. Legalábbis arról tájékoztatott a rendezvény gazdája, a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Kristály Színtér, hogy bár a pandémia megakasztotta az eseménysorozatot, idén márciusban újra várják a rajongókat a budapesti színházak.

2024. 01. 09. 5:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éjszakai színházlátogatás ötlete 2011-ben merült föl, nagyjából együtt hullámozva a mindenfélék éjszakai meglátogatásának divatjával. A budapesti önkormányzat által fenntartott színházak, pontosabban a Budapesti Színigazgatók Egyesülete – Máté Gábornak, a Katona József Színház igazgatójának felvetését elfogadva – döntötte el, hogy megszervezi az első budapesti teátrumi nokturnáliát. És megszervezte. Majd újra és újra, egészen addig, míg a koronavírus-járvány véget nem vetett az efféle mulatságoknak. 

A Budapesti Színházak Éjszakája 2024-ben ismét megrendezésre kerül
A Budapesti Színházak Éjszakáját 2024-ben ismét megrendezik. Forrás:  Facebook

Mindazonáltal az évről évre ismétlődő projekt rendkívül sok kreatív energiát mozgatott meg. A szervezők célja az volt, hogy tartalmas szórakozást kínáljanak, nem szokványos, de mindenképpen színházközeli élményekkel. Ennek megfelelően a klasszikus színházi előadások mellett vagy után különlegességekkel is készültek a színházak, a színészek, de olykor még a sminkesek, az öltöztetők, sőt a díszletmunkások is. 

A Színházak éjszakájának első eseménye, azaz a 2012. március 31-én megtartott rendezvény hatalmas tömeget és persze rengeteg színházi ötletet mozgatott meg. A programok között ilyen címeket találunk: Báblabirintus, Operett- és musicalparádé, Éjszakai teázó, Színházi peep-show, Aranyhal nézőhorgászat, a Lélek színpada, Szellemvasút, Retró Lehetetlen, Álomfejtés, Táncmaraton színészekkel, Éjszakai kabaré. A következő év programjában ilyen címeket találunk: Bábborzongató barangolás, Ördögölő-csürdöngölő, Beatles-koncert, Szívből soul, Alvószínház felnőtteknek, A Gondnokság, Nézőhorgászat, L’Élek, Kék Angyal bár, Mozgófénykép dalok, Best of kabaré.

Ma már nehéz kibogarászni, melyik cím miféle programot takart, de azért sejthetjük, hogy minden színház igyekezett megmutatni valamit magából, valami egyedit, különlegeset, nem mindennapit, olyasmit, amivel nézőit egy kicsit bennfentessé teheti, s amivel meg is köszönheti a látogatóknak az egész éves színházba járást. 
Nos, ebben az évben ezt a tradíciót folytatják a budapesti színházak, bizonyára ismét rengeteg érdekességgel, ötlettel, leleménnyel várva a közönséget. A szervezést ismét a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Kristály Színtér csapata vállalta. A korábbi programsorozatot frissítenék fel, így a színházak saját épületükben, társulatuk és munkatársaik által kitalált, majd megvalósított programokat kínálnak majd a nézőknek.

A kezdeményezéshez pár nap alatt negyvenhat fővárosi teátrum csatlakozott, így március 23-án valóban izgalmas és tartalmas estére számíthatnak a színházi élmények kedvelői. 

Az idei Budapesti Színházak Éjszakáján a jelen állás szerint a következő színházak vesznek részt: 6szín; Art Színtér; Átrium Színház; Baltazár Színház; Bethlen Téri Színház; Budaörsi Latinovits Színház; Budapest Bábszínház; Budapesti Operettszínház; DANTE Közösségi Alkotótér; Déryné-program; Dumaszínház; FEM Arts Cafe; Free SZFE; Játékszín; József Attila Színház; Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház; Karaván Színház; Karinthy Színház; Katona József Színház; KÁVA Kulturális Műhely; Klebelsberg Kultúrkúria; Kristály Színtér; KUGLER Art; Madách Színház; Magyar Állami Operaház; Marczibányi Téri Művelődési Központ; Momentán Társulat; Nemzeti Táncszínház; Orlai Produkció; Örkény István Színház; Pesti Magyar Színház; Pinceszínház; PopUp Produkció; Radnóti Miklós Színház; Rózsavölgyi Szalon; RS9 Színház; Stúdió K.; SZFE Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet; Szkéné Színház; Térszínház; Thália Színház; Trafó Kortárs Művészetek Háza; Udvari Kamaraszínház; Újszínház; Vidám Színpad; Vígszínház.

És persze igen valószínű, hogy a kezdeményezéshez mások is csatlakoznak majd. 

Az esemény új szlogenje is van: Minden egy! Ezzel kapcsolatban Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad igazgatója úgy nyilatkozott: 

A szervezőcsapat a színházi szakma vágyott egységességére szeretne utalni ezzel, hiszen a programhoz csatlakozók nemcsak a szakma iránti szeretetüket, de a törzsközönségüket is megosztják egymással, együtt erősítve a színházba járás hagyományát, valamint segítve a nézőknek abban, hogy nyissanak más színházak vagy más nézőpontok irányába is.

A hagyományoknak megfelelően a rendezvényre megvásárolt karszalaggal az összes részt vevő színház programja látogatható. 

 

Borítókép: Közönségtalálkozó a Nemzeti Színházban a Mitem alkalmából (Forrás: Nemzeti Színház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.