Annyian kíváncsiak rá, hogy meghosszabbították a Vigadó kiállítását + videó

A Sosemvolt Budapest tárlaton megtudhatjuk, milyen lett volna a főváros, ha megvalósulnak a 150 év alatt született merészebbnél merészebb ötletek.

Forrás: Vigado.hu2024. 02. 05. 17:00
Sosemvolt Budapest
Látogatók a Sosemvolt Budapest kiállításon Forrás: Magyar Építészeti Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban látható Sosemvolt Budapest című kiállítást, amely így két héttel tovább, február 27-ig marad nyitva. A Budapest születésének 150. évfordulója alkalmából a Magyar Építészheti Múzeum (MÉM) által szervezett tárlaton az elmúlt másfél század nagyszabású, de soha meg nem valósult építészeti terveit láthatjuk. 

Sosemvolt Budapest
Istvánffy Mária: „Mozgó pályaudvar” terve a Kelenföldi pályaudvarra, 1971. Korabeli fotókópia, részlet. Forrás: Pesti Vigadó

Milyen lenne a Duna-part égbenyúló magasházakkal, hogyan képzelték el a metrót az ötvenes években, milyen lenne a világ legnagyobb zsinagógája Újlipótvárosban? Ezekre is rácsodálkozhatunk a 170 gondolatindító terv, makett, fotó és videó segítségével.

A papíron maradt tervekben az az izgalmas, hogy bár nem nem váltak valósággá, mégsem születtek meg hiába. Időkapszulaként őrzik koruk művészi, társadalmi, politikai, városépítészeti, gazdasági jellemzőit. 

A főként a MÉM saját gyűjteményéből válogató tárlat többek között Tálos Gyula utópisztikus vízióit, Istvánffy Mária mozgó pályaudvarát, Gregersen Hugó felhőkarcoló-terveit vagy a nemrég elhunyt Nagy Tamás Regnum Marianum-emlékművének gyönyörű rajzait is bemutatja.

Borítókép: Látogatók a Sosemvolt Budapest kiállításon (Fotó: Magyar Építészeti Múzeum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.