Beköszönt a sárkány éve

Idén február 10-én köszöntik a kínai újévet, vagy más néven a holdújévet. Az ünneplés már péntek este megkezdődik, ezzel beköszönt a sárkány éve.

2024. 02. 03. 9:00
Happy Chinese New Year. Asian young woman portrait isolated on red background
Decorations for mood. Happy Chinese New Year 2020. Asian young woman holding lantern on red background in traditional clothing. Smiling, looks happy. Celebration, human emotions, holidays. Copyspace. Forrás: Freepik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ázsiai tavaszünnep a világ közel egynegyedének legfontosabb ünnepe. Nem csak Kínában, hanem Kelet-Ázsia más országaiban is megünneplik a nagy tradíciókkal bíró eseményt.

Kínai újév (Forrás: Freepik.com)
Kínai újév: beköszönt a sárkány éve Forrás: Freepik

 

Mikor van 2024-ben a kínai újév?

A kínai újév a február 4-éhez legközelebb eső újhold napján kezdődik, idén ez február 10. lesz. A holdújév egyben a tavaszünnep is, amely elbúcsúztatja a telet. Ázsia számos országában a családoktagok ekkor összegyűlnek és megajándékozzák egymást. A holdújév ünneplésének jelentőségét jól mutatja, hogy idén kilencmilliárd utazásra számítanak az eseményhez köthetően. Mindez pedig óriási lökést ad a gazdaságnak. 

Az újévi ünnepkör korábban hagyományosan tizenöt napig tartott, az elmúlt években azonban lerövidült. 

Kínában az emberek általában nem egészen egy hét szünetet kapnak az ünneplésre. Az újévet a lampionünnep zárja. A holdújéven kívül Kínában nincsenek szabadnappal járó hagyományos ünnepek, csak egy-egy állami ünnepnap.

 

A sárkány éve

A kínai hagyomány szerint az éveket a 12 különböző állat egyike képviseli: a patkány, az ökör, a tigris, a nyúl, a sárkány, a kígyó, a ló, a kecske, a majom, a kakas, a kutya és a disznó. A kínai asztrológiai hagyomány szerint a sárkány éve határozott, nyílt és szerencsés lesz.

A Szung-kori Csen Zsung. A kilenc sárkány képe című tusfestményének részlete (1244) (Forrás: Wikipedia)
A Szung-kori Csen Zsung. A kilenc sárkány képe című tusfestmény részlete (1244). Forrás: Wikipédia


A budapesti kínai közösség az idén is számtalan programot szervez a kínai újévre. Február 3–4-én oroszlán- és sárkánytánc, színpadi előadások, kínai kalligráfia és festészet, teaszertartás, bambuszbottánc, kínai kézművesség, és sok más program várja az érdeklődőket a főváros számos helyszínén.

Borítókép: Kínai újévet ünneplő hölgy lampionnal (Forrás: Freepik.com)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.