Benyomásokból táplálkozik a debreceni közösségi színház

A PróbaTét című produkció civil alkotói Weöres Sándor A teljesség felé kötetéből inspirálódtak. Kopócs Éva, Kiss Zsuzsa, Lévai Emese és Dámóczi-Pusztai Ákos mesélt arról, hogy miképp élték meg a próbafolyamatokat és az alkotást.

Forrás: Csokonai Színház2024. 02. 01. 10:00
PróbaTét
Fotó: Facebook/PróbaTét
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kopócs Éva a Csokonai Színháznak elmondta, várja a folytatást, szerinte sokaknak hiányozni fog mindez, ugyanis a heti szellemi kihívás addiktív tud lenni.

Csokonai Színház Debrecen
A debreceni Csokonai Színház. Fotó: Wikipédia

Az eddigi próbafolyamatra azt a példát tudom hozni, hogy minden foglalkozás alkalmával van egy vízzel teli tégelyünk, amelybe mindenki cseppenthet a saját hangulata szerint kéket vagy pirosat. A színcseppek összekeverednek, és ebből lesz egy közös színhalmaz. Tele van ilyen mozzanatokkal a közös munkánk, ezeket is meg fogjuk mutatni. Van itt egy csapatnyi civil, akik elmondhatják magukról, hogy közteresek.

– vallotta Éva, aki már az első csapatban is szerepelt.

Dámóczi-Pusztai Ákos szerint nagyon izgalmas egy színházi előadásban úgy részt venni, hogy ők építik fel azt teljesen az alapoktól indulva. 

Mivel ez közösségi színház, nagyon jó, hogy egy olyan közegben, olyan csapattal tudunk dolgozni, amelyről útközben kiderül, hogy a tagjai támaszkodhatnak egymásra. Valódi közösség jön létre, megismerjük egymás jellemét, te is beleteszed a sajátodat, más is beleteszi a sajátját, és ezáltal létrejön egy teljesen konstruktív, új dolog, egy új entitás.

Hozzátette, szerinte mindezek mellett rendkívül sok mindent tanulhatnak szakmailag is azok, akik ilyen irányban gondolkodnak, vagy esetleg alkotói tevékenységgel akarnak foglalkozni a jövőben.

Kiss Zsuzsa szerint azonban azért is élvezetes a közös alkotás, mert a projektvezetők mindenkit hagynak kibontakozni.

Pontosan érzékelik, az adott tagnak mik az értékei, miben jó, és mit tud beletenni a közösbe. Nincs kényszer, hogy minek milyennek kell lennie, hanem tényleg megvalósul az alkotói szabadság

– jelentette ki Zsuzsa, akinek a múltjából adódóan hiányzott a színház, ezért csatlakozott a Köztér csapatához.

Lévai Emese is megerősítette Kiss szavait, szerinte ugyanis nem kezdtek el megfelelni vagy ellene menni az előadásban látottaknak. 

Úgy használtuk ezt az előadást, mint amikor kinyitunk egy ablakot, és megnézzük, hogy milyen az a fa az udvaron, aztán meg becsukjuk az ablakot, és foglalkozunk a saját dolgunkkal. Ha van lenyomat, van, ha nincs lenyomat, akkor nincs.

– fejtette ki.

A teljes interjú a Csokonai Színház oldalán olvasható.

Borítókép: Az előadás borítója. (Fotó: Facebook/PróbaTét)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.