Elfeledett festmények és életművek

Közel nyolcvan év után az Art & Antique kiállítás és vásáron néhány napig újra láthatja a közönség Rippl-Rónai József egyik ikonikus festményét a kukoricás korszakából. A szerdán nyíló vásárnak ez a mű a legnagyobb kuriózuma, de ritkán látott életművek is felbukkannak.

2024. 02. 28. 18:30
elfeledtt életművek
Forrás: Art&Antique Budapest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatodik Art and Antique Budapest kiállításon közel hatezer négyzetméteren negyven galéria vesz részt idén. 

Elfeledett életművek
Rippl-Rónai régen látott képe is előkerült (Fotó: Art and Antique Budapest)


– Kortárs klasszikus galériák, aukciós házak vannak jelen, műtárgyak sora egészen az 1800-as évektől napjainkig – mondta lapunknak Tausz Ádám, a vásár főszervezője. Hangsúlyozta, vegyes tematikájú vásárról van szó, a képzőművészet mellett a műtárgyak teljes palettája látható, a hatvanezer eurós perzsa selyemszőnyegtől a Kossuth-címeres étkészletig, art déco bútorok és antik könyvritkaságok. 
 

Ez a vásár egy seregszemle, afféle megnyitó: február végén az aukciós szezon nyitányának tekinthető.

Képet ad arról, hogy mi található most Magyarországon, elsősorban Budapesten a műtárgypiacon. 

A legelső vásár, még más néven, 1994-ben kezdődött, majd a szervező a reklámipar felé indult el, később tért vissza ismét a műtárgyak világába. Érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy a legsikeresebb, azaz legtöbb, 17 ezer  látogatót vonzó vásár 2004-ben volt Budapesten. Az idei vásár legfőbb kuriózuma Rippl-Rónai József előkerült képe, amit közel nyolcvan év után lehet megint látni.

1947-ben láthatta utoljára a nagyközönség Rippl-Rónai József Szentpáli búcsú című nagyméretű, látványos festményét, amely műgyűjteményekben, a publikumtól elzárva töltötte az elmúlt évtizedeket. Az alkotást az Art and Antique kiállítás és vásáron állítják ki a Virág Judit Galéria standján.


„A képet Rippl-Rónai 1912-ben festette egy zalai kis faluban, Szentpálon. Ez a festő híres és egyedi kukoricás korszakának egyik ékköve, szépsége mellett azért is különleges, mert Rippl-Rónai életművében kevés a tömegjelenetet ábrázoló kép” – mondta el a sajtótájékoztatón Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze. Rippl-Rónai József az egyik legmagasabban értékelt magyar festő: 2022-ben 300 millió forintért kelt el A geszti kastély kertjében című alkotása a Virág Judit Galéria aukcióján. A közönségnek most négy napja van, hogy megcsodálja a nagyméretű, impozáns festményt.
 

elfeledett életművek
Joláthy Attila elfeledett életműve. Előőrs című kép 1987-ből (Fotó: Viltin Galéria)

Olyan különleges életművek is előbukkannak, mint a Viltin Galéria standján Joláthy Attila a nyilvánosság előtt ritkán látott festményei. A Franciaországba emigrált alkotó éppen akkor halt meg, 1998-ban, amikor a galériák elkezdtek elszaporodni Budapesten, így a teljes életmű sokáig a családnál volt, nagyon keveset láthatta a közönség. A geometrikus absztrakt irányzatot képviselő munkái most a pályaív változásai mentén adnak képet a teljes életműről, az Art&Antique Budapesten. 
Érdeklődésünkre Tausz Ádám elmondta, szeretnék a hazai nagyvállalatokat arra ösztökélni, hogy bővítsék műtárgykollekciójukat és mind több új cég figyelmét felhívni a műtárgyakra.

Az Art and Antique idei résztvevői: 
Ancora Contemporary Gallery, Ar2day Gallery, Artcore Antik & Design, BÁV ART Aukciósház és Galéria, Bernabo Art Furniture, Budapest Poster Gallery, Deák Erika Galéria, Einspach Fine Art & Photography, Erdész Galéria, Faur Zsófi Galéria, Festményvizsgálati Labor, Heart and Cherry Limited Editions Galéria, Horizont Galéria, Inda Galéria, Initio Arts & Design, K Galéria, Kálmán Makláry Fine Arts, Kilim Szőnyeg, Kisterem Galéria, Központi Antikvárium, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, Monád Galéria, MYTHOS, Nagyházi Contemporary, Nemes Galéria, Neo Deco, Neves Kor-Társ Galéria, November Galéria, Nudelman Numismatica, Opera Antikvitás, Passage Galéria, Primtex, Pro-Art Frame, Resident Art Galéria, Szikra Galéria, Várfok Galéria, Viltin Galéria, Vintage Galéria, Virág Judit Galéria.

Borítókép: Bálna Budapest (Forrás: Art and Antique Budapest)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.